Club Penguin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Club Penguin
Waddle around and meet new friends!
Waddle around and meet new friends!
Ontwikkelaar(s) New Horizon Interactive
Uitgever(s) Disney
Datum van uitgave 24 oktober 2005
Genre(s) MMORPG
Spelmodus Multiplayer
Taal/talen Engels, Spaans, Frans, Portugees (Duits en Russisch vanaf 2011 en 2014 respectievelijk, maar verwijderd in 2015)
Leeftijdsklasse 6-14 jaar
Platform(s) Online, iOS, Android
Media Shockwave Flash
Navigatie
Voorloper Penguin Chat 3
Vervolg Club Penguin Island
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Club Penguin (soms afgekort als CP) is een virtuele gemeenschap voor kinderen van 6 tot 14 jaar, hoewel het open staat voor alle leeftijden. Het is een soort chatbox in een grafische omgeving. Naast chatten kunnen er minispellen gespeeld worden die zich allemaal in diezelfde wereld bevinden. De spelers verschijnen in het spel als pinguïns, welke de speler kan aankleden zodat ze er uniek uitzien. In juli 2013 waren er al meer dan drie miljoen accounts aangemaakt voor het spel.[1]

Na meer dan elf jaar te hebben bestaan, werd op 30 januari 2017 officieel aangekondigd dat het spel definitief zou sluiten op 29 maart. [2] Al enkele weken voordien werd Club Penguin Island aangekondigd, de officiële opvolger van Club Penguin, alhoewel nog toen nog niet werd gesteld dat Club Penguin zou sluiten. Bovendien kwamen er in 2015[3] en 2016[4] al officieuze berichten naar buiten waarin gemeld werd dat reeds een aanzienlijk deel van het personeel voor Club Penguin ontslagen was omwille van tegenvallende financiële resultaten voor Disney.

Ontwikkeling en geschiedenis[bewerken]

De allereerste voorloper van Club Penguin staat bekend als Experimental Penguins, een spel dat Lance Priebe, ontwikkelaar en oprichter van Club Penguin, uitbracht in 2000 bij Rocketsnail Games, een klein videogamebedrijf uit Kelowna. Het jaar erop ging dat spel echter al weer offline. Samen met collega's Lane Merrifield en Dave Krysko bracht hij daarop een soortgelijk spel uit genaamd Penguin Chat, later Penguin Chat 3. Het trio wilde graag een virtuele wereld creëren "die wel enkele sociale componenten bezat maar toch veilig was" voor hun eigen kinderen.[5]. Omdat ze geen spel vonden dat aan deze omschrijving beantwoordde, zijn ze uiteindelijk zelf begonnen met Club Penguin.

Het uiteindelijke spel uit 2005 is ontwikkeld door New Horizon Interactive en later voor 350 miljoen dollar gekocht door Disney. Tot Club Penguin werd verkocht aan Disney, in augustus 2007, verzorgde de Nederlandse illustrator Peter Welleman veel van de achtergronden in het spel. In 2008 werd een groot project georganiseerd genaamd het Club Penguin Improvement Project (CPIP) waaraan iedereen kon meedoen met als doel vernieuwingen in het spel te testen en bugs op te sporen en te melden. De jaren hierop werd de Club Penguin-franchise verder uitgebouwd (zie onderaan) met video games, boeken, speelgoed, apps enz.

De populariteit van het spel nam toe en piekte rond 2011, waarna het spel langzaam maar zeker in zoekvolume afnam.[6]. Waar in 2010 nog zeer veel blogs, community websites en chatboxen omtrent Club Penguin actief waren, waren deze tegen 2017 zo goed als allemaal ofwel gesloten ofwel niet langer actief. Gedurende de laatste zes jaren van het spel verlieten ook de drie oorspronkelijke oprichters één voor één het team.

Sinds 2012 begon Disney het spel ook gebruiken als vehikel om hun andere franchises en films te promoten (o.a. Frozen, Zootopia en Star Wars) in de vorm van evenementen die vaak een hele maand duurden. Vooral in het begin oogstte dit veel kritiek en ongenoegen van bepaalde spelers.[7][8]. Thans is er ook een appversie van het spel voor iOS en Android genaamd Club Penguin (uitgebracht als My Penguin).

Enkele weken na het aankondigen van Club Penguin Island, de opvolger van Club Penguin, werd op 30 januari 2017 officieel aangekondigd dat het spel definitief zou gaan sluiten.

Member ('lidmaatschap')[bewerken]

Club Penguin kan gratis gespeeld worden (non-member), echter om meer functies en mogelijkheden te hebben kan de speler ervoor kiezen om toch voor het spel te betalen (member). Tot de zaken die alleen voor members toegankelijk waren behoorden virtuele kledij (non-members hadden een zeer beperkt aanbod hiervoor), meubels in een iglo, en puffles, een soort huisdier dat eruit zag als een gekleurde pluizige bal met ogen en een mond. In de praktijk is het bijna altijd zo geweest dat de overgrote meerderheid van de mogelijkheden in het spel enkel voor betalende members waren, zeker tijdens de maandelijks parties ('feestjes'), wat dan ook een van de kritieken op het spel was: het zou namelijk kinderen consumentisme aanleren[9]. Desondanks koos de meerderheid van de spelers toch voor het gratis spelen van het spel zonder een membership.[10]

Gameplay[bewerken]

De wereld van Club Penguin bestaat uit verschillende achtergronden die telkens een plaats voorstellen. Enkel de pinguïns van spelers kunnen in een dergelijke ruimte bewegen, het beeld op de achtergrond blijft volledig stilstaan.

Maandelijks is er in Club Penguin een feest. Traditioneel zijn dat de volgende feesten: St. Patrick's Day, Pasen, Halloween, Club Penguin-jubileum en Kerstmis, naast enkele andere terugkerende evenementen. Het valt eveneens voor dat speciale feestjes gedaan worden. Tijdens dergelijke evenementen zijn er gratis voorwerpen te verkrijgen voor elke speler en worden er soms tijdelijk nieuwe ruimtes toegevoegd aan het spel. De gebouwen in de gewone ruimtes krijgen bovendien een make-over en worden versierd.

Iglo[bewerken]

Iedere speler beschikt over een iglo. In deze iglo vindt hij onder andere zijn Puffles terug. Members kunnen hun iglo volledig inrichten met meubels en achtergrondmuziek kiezen. Non-members beschikken over een klein beperkt aantal gratis meubels. Als iemand member is, kan hij ook zijn iglo openmaken, wat inhoudt dat iedereen dan zijn iglo kan bezoeken en een score kan geven.

Minigames[bewerken]

In Club Penguin zijn verschillende minigames te vinden. Door het spelen van deze spellen, kan een speler geld verdienen. Voorbeelden van spellen zijn vier op een rij en racen met een slee.

Emoticons[bewerken]

Zoals veel chatboxen bevat ook Club Penguin emotes. De meeste zijn snel te vinden via een scherm, terwijl sommige alleen met behulp van een toetsencombinatie tevoorschijn komen.

Virtuele voorwerpen[bewerken]

Over Club Penguin zijn verschillende winkels verspreid welke kledij, kapsels, Puffles, meubels, enzovoort verkopen. Kledij kan gekocht worden in de maandelijkse catalogus, de Penguin Style. Opvallend is dat bepaalde kledingstukken soms jarenlang niet terugkeren in een nieuwe catalogus en daardoor erg zeldzaam ('rare') en bijgevolg gegeerd worden door vele spelers. Ook de 'anniversary hats', feesthoedjes, die elk jaar werden uitgegeven rond de verjaardag van het spel op 24 oktober, waren zeldzaam en gewild.

Spelerskaart[bewerken]

Elke pinguïn heeft zijn eigen spelerskaart. De speler kan met zijn eigen spelerskaart een menu open klikken waarmee hij zijn volledige verzameling kledij, achtergronden, pins en speciale voorwerpen kan bekijken. Op deze manier kan hij ook de kledij van zijn pinguïn veranderen. Op de spelerskaart staat de pinguïn met eventueel een achtergrond, kledij en een pin. Op de spelerskaart van een andere speler staat een knop om een postkaart te sturen naar die speler en een knop om hem aan te geven bij een moderator. Ten slotte staat er bij members linksboven een soort schild, waaraan men kan zien dat die speler member is.

Pins[bewerken]

Elke twee weken wordt er een nieuwe pin (te vergelijken met een badge) verstopt in de Club Penguin-wereld. De afbeelding op de pin heeft dikwijls te maken met wat er op dat moment gebeurt in Club Penguin. Tijdens de Halloween Party kan de pin bijvoorbeeld een pompoen of een spook zijn. Aangezien pins niet terugkeren eens ze verdwenen zijn, worden bepaalde pins na verloop van tijd erg zeldzaam, zeker degene uit de vroege jaren van het spel.

Puffles[bewerken]

Puffles zijn kleine, ronde, harige huisdiertjes die in het spel in de Pet Shop gekocht kunnen worden. Er bestaan verschillende kleuren Puffles en elke kleur heeft zijn eigen persoonlijkheid. Iedereen kan twee Puffles kopen: een rode en een blauwe, maar members kunnen tot 40 Puffles kopen. Puffles kunnen de speler helpen geld te verdienen. Men moet Puffles te eten geven, er kan mee gewandeld worden en er moet met ze worden gespeeld. Puffles worden in de iglo van de speler bewaard, echter kan de speler ook kiezen om ze in de achtertuin te bewaren. In de achtertuin van de iglo blijven de verschillende behoeften zoals slaap en honger gelijk, en verhogen of verlagen ze niet.

Op 21 maart 2013 werd de Pet Shop uitgebreid met een Puffle Hotel waar de Puffles kunnen spelen en eten, en gewassen en verzorgd worden. Naast de Pet Shop ging op 17 april 2014 het Puffle Park open. Puffles kunnen daar met behulp van de aanwezige toestellen verscheidene activiteiten doen.

Er is keuze uit:

 • Een blauwe Puffle
 • Een rode Puffle
 • Een roze Puffle
 • Een zwarte Puffle
 • Een groene Puffle
 • Een gele Puffle
 • Een paarse Puffle
 • Een witte Puffle
 • Een oranje Puffle
 • Een bruine Puffle
 • Een regenboog Puffle (een Puffle die strepen heeft in alle kleuren van de regenboog, alleen beschikbaar voor members die een opdracht voltooid hebben)
 • Een gouden Puffle (alleen beschikbaar voor members die een opdracht voltooid hebben)
 • Een blauwe bordercollie (een blauwe Puffle die eruitziet als een hondje)
 • Een oranje cyperse kat (een Puffle die lijkt op een oranje kat)

Club Penguin Times[bewerken]

De Club Penguin Times is de krant die elke donderdag verschijnt. In deze krant staan raadsels en informatie over de komende evenementen. De krant wordt geschreven door Aunt Arctic.

Speciale personages[bewerken]

In Club Penguin komen een aantal unieke personages voor, waaronder:

Captain Rockhopper
Een piraat die af en toe met zijn schip het eiland bezoekt en allerlei verrassingen en cadeaus meebrengt.
Gary (the Gadget Guy)
Een uitvinder in de PSA en EPF die ook in de geheime missies voorkomt.
Cadence
Een hippe pinguïn die danst en zingt.
Penguin Band
Een band bestaande uit vier pinguïns die optreedt bij speciale gelegenheden.
Aunt Arctic
De schrijfster van de krant The Club Penguin Times en baas van de EPF.
Sensei
Een oude, wijze pinguïn met een baard die de Dojo creëerde, en eveneens het spel Card-Jitsu.
Rookie
Een klungelig groentje bij de PSA en de EPF.
CeCe
Een zangeres, partner van Cadence.
Rocky
Een zangeres, partner van Cadence.
Herbert (Percival) Bear
Een ijsbeer en vijand van Club Penguin, de PSA en de EPF.
Klutzy
Een krab en handlanger van Herbert.

Bij sommige gelegenheden lopen enkele van deze personages ook echt in Club Penguin rond. Wanneer een speler ze weet te ontmoeten, kan hij een speciale, ondertekende achtergrond van ze krijgen waarop zijzelf staan. Als de speler deze personages ontmoet, krijgt hij ook een postzegel.

Geheim agent[bewerken]

PSA[bewerken]

De Penguin Secret Agency (PSA) was vroeger de geheime organisatie in Club Penguin die instond voor de veiligheid.

Toen de PSA nog bestond konden spelers die lid waren geworden verschillende missies uitvoeren. Deze geheime missies waren een soort minigames waarin de speler zich door Club Penguin kon bewegen, kijkend door de ogen van een pinguïn. Tijdens de missies moest een speler vaak samenwerken met Gary, en af en toe ook met Jetpack Guy en Rookie. Aan het eind van de missie kon hij een speciale medaille en een cadeautje verdienen. De PSA was genoodzaakt te stoppen doordat Herbert P. Bear het hoofdkwartier had vernietigd met een popcornbom. De Elite Penguin Force (EPF) nam nadien de taak van de PSA volledig over.

EPF[bewerken]

De Elite Penguin Force (EPF) is opgestart nadat het hoofdkantoor van de PSA volledig vernietigd was. Het kantoor van de EPF is alleen toegankelijk voor geheim agenten. Een gewone speler kan wel binnen in de Everyday Phoning Facility, een telefoongebouw op de plaats waar vroeger de Sport Shop stond. Om lid te worden van de EPF moest de speler eerst een test ondergaan waarbij zaken zoals snelheid, inventiviteit en sluipen werden getest.

In november 2012 werd het hoofdkantoor van de EPF verwoest door een brand. Herbert P. Bear was de schuldige. Pas op 6 maart 2014 was het volledige gebouw en kantoor terug bruikbaar.

Vroeger konden pinguïns die lid zijn van de EPF wekelijks een Field Op volbrengen. Dan moest de speler, aan de hand van tips, naar een bepaalde plaats in de wereld gaan. Wanneer hij de juiste plaats had gevonden, moest hij een soort minigame spelen. Deze kon variëren van een soort Memory en Mastermind tot allerlei andere behendigheidsspelletjes. Wanneer de speler de Field Op voltooid had, kreeg hij een medaille. Deze medailles kon hij sparen en inruilen voor speciale outfits voor geheime agenten.

Franchise[bewerken]

Club Penguin heeft ook speelgoed en gezelschapsspellen, knuffels, een aantal boeken en Nintendo DS-spellen uitgegeven.

Externe link[bewerken]