CODESYS

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf CoDeSys)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

CODESYS (voorheen CoDeSys) is een ontwikkelomgeving voor het programmeren van automatiseringsproducten volgens de internationale industriële standaard IEC 61131-3.

Introductie[bewerken]

CODESYS is ontwikkeld en wordt geleverd door het Duitse softwarebedrijf 3S-Smart Software Solutions gesitueerd in de Beierse stad Kempten. Versie 1.0 werd gelanceerd in 1994. De term CODESYS is een acroniem dat staat voor Controller Development System. CODESYS kan kosteloos gedownload worden via de 3S-Smart Software Solutions-website. De softwaretool is te gebruiken voor meerdere takken van de industriële automatiseringstechniek.

Softwareontwikkeling[bewerken]

Alle vijf de programmeertalen voor applicatie-ontwikkeling zoals gedefinieerd in de IEC 61131-3 zijn beschikbaar binnen de CODESYS-ontwikkelomgeving.

  • IL (Instruction list) is een programmeertaal lijkend op Assembler
  • ST (Structured text) is vergelijkbaar met het programmeren in PASCAL of C
  • LD (Ladder diagram) geeft programmeurs de mogelijkheid om virtueel relais-contacten aan spoelen te koppelen
  • FBD (Function block diagram) biedt de mogelijkheid om eenvoudig zowel booleaanse als analoge expressies te programmeren.
  • SFC (Sequential function chart) is bedoeld voor het programmeren van stappenprogramma's.

Extra grafische programmeermethode beschikbaar in CODESYS welke niet is gedefinieerd in de IEC-standaard:

  • CFC (Continuous Function Chart) is vergelijkbaar met FBD met meer vrijheid. Anders dan bij de netwerkgeoriënteerde FBD-editor, waar de verbindingen tussen ingangen, operatoren en uitgangen automatisch worden gekoppeld, moet dit door de programmeur worden gedaan. Alle “blokken” kunnen echter wel willekeurig geplaatst worden hetgeen het mogelijk maakt terugkoppelingen te maken zonder extra variabelen te hoeven definiëren.

De geïntegreerde compilers zetten de applicatiecode, zoals gemaakt in CODESYS, om naar hardwarespecifieke binaire machinetaal en wordt geladen in de besturing. De meest gangbare 16 en 32-bit CPU families worden ondersteund, waaronder de C166 family, TriCore, 80x86, ARM/Cortex, Power Architectuur, SH, MIPS, Blackfin en anderen.

Zodra CODESYS verbinding met de besturing heeft (online is), biedt het uitgebreide debuggingfunctionaliteiten waaronder variabelen lezen/schrijven/forceren, het zetten van breakpoints waarmee door de applicatie gestapt kan worden en het opslaan van variabelen in de controller in een ringbuffer die in een grafiek kan worden weergegeven.

CODESYS V3 is gebaseerd op het zogenaamde CoDeSys Automation Platform. Leveranciers van besturingen hebben de mogelijkheid dit raamwerk uit te breiden met eigen ”plug-in” modules.

De CODESYS Professional Editie biedt de mogelijkheid componenten toe te voegen aan de programmeeromgeving waarvoor een licentie benodigd is, waaronder de geïntegreerde UML ondersteuning, een verbinding met Apache Subversion voor versiebeheer, of statische codeanalyse van de applicatiecode. CODESYS Application Composer maakt het mogelijk om complete automatiseringsapplicaties te maken met dit IEC 61131-3 pakket. Een deel van de composer is licentievrij te gebruiken, maar de werkelijk belangrijke componenten vereisen een licentie, die te online te verkrijgen is. Met de composer kunnen Machines of fabrieken geconfigureerd worden op basis van modules, bijvoorbeeld middels het definiëren van een mechatronische constructie of de complete softwarefunctionaliteit van een project.

Runtime[bewerken]

Na het implementeren van het CODESYS Control Runtime Systeem kunnen intelligente apparaten geprogrammeerd worden met CODESYS. Een betaalde toolkit omvat een runtimesysteem als source- en objectcode. Dit kan geporteerd worden naar verschillende platformen.

Veldbus Technologie[bewerken]

Verschillende veldbussen kunnen direct gebruikt worden in het programmeersysteem. Hiervoor bevat CODESYS geïntegreerde configuratoren voor de meestgebruikte systemen waaronder Profibus, CANopen, EtherCAT, ProfiNet en/of Ethernet/IP. Voor sommige systemen zijn extra protocol stacks beschikbaar in de vorm van CODESYS bibliotheken die mee geladen worden met de applicatie. Door middel van een FDT Frame Plug-in kunnen extra leverancier specifieke gebruikersomgevingen worden geïntegreerd. Communicatie tussen deze omgevingen gaat middels een communicatie DTM (Dual Transfer Mode).

Visualisatie[bewerken]

De geïntegreerde editor helpt de gebruiker om complexe visualisaties direct in hetzelfde programmeerpakket CODESYS te creëren en deze te animeren gebaseerd op de variabelen van de applicatie. Om dit te vereenvoudigen zijn standaard visualisatie-elementen beschikbaar. Een optionele toolkit biedt de mogelijkheid tot het ontwikkelen van eigen (complexe) visualisatie-elementen. De schermen worden onder andere gebruikt voor het testen en inbedrijfstellen van de applicatie. In combinatie met optionele visualisatielicenties, zijn de schermen tevens te gebruiken om de machines of fabrieken te bedienen, bijvoorbeeld middels besturingen met geïntegreerd display, in webbrowsers of als losse runtime op een Microsoft Windows- of Linuxcomputer.

SoftMotion[bewerken]

Een optionele modulaire oplossing voor het aansturen van complexe bewegingen middels een, volgens de IEC 61131-3 geprogrammeerde besturing, is tevens volledig geïntegreerd in het CODESYS programmeerpakket. Deze modulaire SoftMotion oplossing bevat:

  • Editors voor bewegingsprofielen, waaronder grafische CAMs of DIN 66025 CNC beschrijvingen.
  • Bibliotheek met modules voor decoders, interpolators, aansturen van de beweging, bijvoorbeeld via PLCopen MotionControl, kinematische transformaties en visualisatietemplates.

Safety[bewerken]

Om het benodigde SIL niveau te behalen is een risico analyse benodigd waarna alle systeemcomponenten moeten voldoen aan dit niveau. Gecertificeerde softwarecomponenten binnen CODESYS maken het eenvoudiger voor leveranciers om hun besturingen SIL2 of SIL3 gecertificeerd te krijgen. CODESYS Safety module bestaat uit componenten binnen het programmeersysteem en het runtimesysteen, waarbij de projectplanning volledig is geïntegreerd binnen de IEC 61131-3 programmeeromgeving.

Industrieel gebruik[bewerken]

Meer dan 250 besturingsfabrikanten vanuit verschillende industriële sectoren bieden automatiseringsproducten met CODESYS-programmeermogelijkheid. Hierdoor zijn er wereldwijd duizenden eindgebruikers, zoals machinebouwers en overige automatiseerders, die CODESYS dagelijks toepassen voor velerlei automatiseringstoepassingen. Momenteel is CODESYS het meest toonaangevende IEC 61131-3-ontwikkelpakket beschikbaar op de markt.

De CODESYS "Device Directory" geeft een overzicht van de bijna 400 producten van toonaangevende bedrijven die actief zijn op het gebied van besturingstechniek, automatisering en embedded systemen, die programmeerbaar zijn met CODESYS.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]