Cobi Schreijer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cobi Schreijer
Cobi Schreijer-1458049195.jpg
Algemene informatie
Geboren 25 april 1922
Geboorteplaats Amsterdam
Overleden 1 december 2005
Overlijdensplaats Laren
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep zangeres
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Cobi Schreijer (Amsterdam, 25 april 1922 - Laren, 1 december 2005) was een Nederlandse zangereres van folkmuziek en later ook feministische liederen. In de jaren zestig leidde ze in Haarlem de troubadours- en folkclub De Waag, waar verschillende bekende zangers optraden.

Leven en werk[bewerken]

Op zestienjarige leeftijd was ze lid van het close-harmonytrio The Novelty Sisters. In de Tweede Wereldoorlog ging ze volksliedjes en oude ballades vertolken. In verband met een grote Frans Halsmanifestatie in Haarlem werd haar in de jaren zestig gevraagd om in de Waag liederen uit de tijd van Frans Hals te zingen in een zeventiende-eeuws taveerne-decor. Op 31 mei 1963 ging de Waag Taveerne officieel open met als vaste bespelers Cobi en naast haar de Amsterdamse zanger Ronnie Potsdammer, die zich had toegelegd op vertaalde chansons. In 1964 haalde ze de Amerikaanse protestzanger Pete Seeger naar de Waag. Paul Simon zong er in december 1965, op een Sinterklaas-koopavond, voor zeventien mensen.

Begin jaren zeventig werd Cobi Schreijer zeer actief in de vrouwenbeweging en begon ze feministische strijdliederen te zingen. In 1978 kwam de Varagram LP (ET 29) van haar uit met 14 feministische liederen. De hoes werd van commentaar voorzien door Hedy d'Ancona. In 1982 zette Schreijer onder meer het lied Er is een land waar vrouwen willen wonen van Joke Smit, het credo van de Nederlandse feministen, op de plaat. Ook werkte ze nauw samen met Jaap van de Merwe, die enkele buitenlandse politieke liederen voor haar vertaalde. In 1975, het Jaar van de Vrouw, maakte zij een tournee met Robert Long. Voor emanciperende vrouwen stelde zij in 1977 het liedboek Sansevieria samen, waarna in 1980 Sara, je rok zakt af verscheen.

In 1998 maakte ze haar laatste cd, Klein Ritueel, op initiatief van Boudewijn de Groot. Schreijer overleed in het Rosa Spier Huis in Laren.

Onderscheiding[bewerken]

In 1987 werd Schreijer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Biografie[bewerken]

  • Angeline van den Berg: Door de zee van de tijd. Het gezongen leven van Cobi Schreijer, een rebelse meid. Conserve, Schoorl, 2003. ISBN 9789054291749

Externe links[bewerken]