Cobouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cobouw
Cobouw
Formaat Tabloid
Eerste editie 1857
Uitgeverij(en) BIM Media
Oplage 15.110 (2009)
Lezersbereik 60.000 lezers
Hoofdredacteur Boudewijn Warbroek
Land(en) Nederland
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Cobouw is het onafhankelijke weekblad voor de bouwsector met een oplage van ruim 7000 exemplaren.

Geschiedenis[bewerken]

Vanaf 1 juni 1857 werd de voorloper van Cobouw uitgegeven door T.C.B. Ten Hagen onder de naam Advertentieblad voor verkoopingen van roerende en onroerende goederen. Het blad bestond uit vier pagina's en werd elke maandag uitgegeven. De abonnementsprijs werd gesteld op vier gulden per jaar. Een redactionele bijdrage bevatte het advertentieblad niet, maar wel verscheen er in mei 1874 onder het kopje 'Landgenooten' een oproep om geld te geven aan een slachtoffer van een arbeidsongeval. Bij dit ongeval raakte de 27-jarige Corneelis Vermeere beide handen en een been kwijt. In deze tijd was er weinig aandacht voor de veiligheid in de bouw en slachtoffers konden nergens aanspraak op maken. Deze publicatie bracht daar verandering in. Hoe het uiteindelijk met het slachtoffer is afgelopen is niet bekend.

Vanaf 1883 verschenen de eerste redactionele bijdragen in het blad, dat toen werd gevoerd onder de naam Algemeen Nederlandsch Advertentieblad. Het advertentieblad begon steeds vaker redactionele artikelen op te nemen, waaronder de plannen voor het droogleggen van de Zuiderzee. Omdat aannemers steeds meer interesse toonden voor het blad, verscheen vanaf 1912 een aparte bijlage: het Bouwkundig Bijblad. In 1915 werd het Algemeen Nederlandsch Advertentieblad veranderd in het Centraal Orgaan voor Handel en Industrie, kortweg Covhei.

In 1932 werd besloten het tijdschrift, dat inmiddels twee keer per week verscheen, volledig op de aannemerij te richten. Er werd gekozen om dit te doen onder de naam Centraal Orgaan voor de Bouwwereld, kortweg Cobouw. In 1961 werd besloten om Cobouw dagelijks te laten verschijnen. In 2004 heeft Sdu Uitgevers Cobouw overgenomen van Wolters-Kluwer, samen met het grootste deel van het portfolio van Wolters Kluwer-dochter Ten Hagen & Stam. In 2013 bracht Sdu Cobouw samen met verschillende andere vakbladen onder in de zelfstandige dochter BIM Media B.V. In 2016 verkocht van Sdu/BIM Cobouw en de andere titels op het gebied van de bouwnijverheid aan uitgeverij Vakmedianet. Eerder in hetzelfde jaar was Cobouw weer een weekblad geworden, in combinatie met dagelijkse online-berichten voor abonnees.

Eerste uitgave van het Advertentieblad voor verkoopingen van roerende en onroerende goederen. Het document is tegenwoordig eigendom van de Koninklijke Bibliotheek (Nederland) in Den Haag.

Door de jaren heen heeft Cobouw veel aandacht besteed aan bouwprojecten in heel Nederland. Voorbeelden zijn de Afsluitdijk in 1927, de opbouw van het metronetwerk voor de Rotterdamse metro in 1960, de bouw van de Coentunnel in 1961, de bouw van Almere als uitwijkstad voor Amsterdam en uiteraard de bouwfraude. In het verleden heeft Cobouw veel controversiële onderwerpen aangekaart. Zo bepleitte Cobouw in 1961 een strenger toezicht in de bouw en hard optreden tegen sjoemelende aannemers. Fouten bleken schering en inslag te zijn en de praktijk leerde dat een deel van de fouten voortkwam uit zorgeloosheid. Ook kaartte Cobouw in de jaren negentig het fenomeen faalkosten aan waaraan voorheen in de bouw geen aandacht werd besteed.

Redactie[bewerken]

De redactie van Cobouw bevindt zich in Den Haag. Sinds oktober 2014 is Boudewijn Warbroek hoofdredacteur (aanvankelijk ad interim en voorheen al adjunct-hoofdredacteur) van Cobouw. Hij volgde Rogier Rijkers op, die moest vertrekken omdat hij het niet eens was met de nieuwe koers die de uitgever in gedachten had voor het blad. Rijkers was zelf de opvolger van Marcel Henst. De redactie bestaat uit 26 journalisten met verschillende specialismen.

Redactionele formule[bewerken]

Cobouw richt zich op de Nederlandse bouwnijverheid en is onafhankelijk. Cobouw richt zich op diegene die een professionele relatie met de bouw heeft. Dat zijn beleidsbepalers, opdrachtgevers, projectontwikkelaars, ontwerpers, adviseurs, financiers, toeleveranciers en verder iedereen die met uitvoering te maken heeft.