Coccymys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Coccymys
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Onderfamilie:Murinae (Muizen en ratten van de Oude Wereld)
Geslacht
Coccymys
Menzies, 1990
Typesoort
Pogonomelomys rümmleri Tate & Archbold, 1941
Coccymys op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Coccymys is een geslacht van knaagdieren uit de muizen en ratten van de Oude Wereld dat voorkomt op Nieuw-Guinea. De leden van dit geslacht werden vroeger in Melomys en/of Pogonomelomys geplaatst, maar nieuwe informatie wijst erop dat Coccymys een zeer verschillend geslacht is, dat geen nauwe verwantschap toont met welk ander geslacht dan ook. Het geslacht schijnt echter verwant te zijn aan de Pogonomys-groep. De geslachtsnaam Coccymys, gegeven door Menzies (1990), is afgeleid van de Griekse woorden κοκκυξ "koekoek" en μυς "muis" en slaat op het feit dat C. ruemmleri zijn vroege taxonomische leven doorbracht in een plaats die niet van hem is. De tweede soort, C. albidens, werd vroeger in Melomys geplaatst, maar de plaatsing daar werd altijd al als onzeker en onvoldoende ervaren. Hoewel Menzies op de gelijkenis tussen M. albidens en C. ruemmleri wees, verplaatste hij M. albidens niet naar Coccymys. Dat werd pas gedaan in 1993 door Musser en Carleton. Nadere studie heeft uitgewezen dat deze twee soorten elkaars nauwste verwanten zijn, maar verschillen in een groot aantal kenmerken.

Op de staart zitten overlappende schubben met steeds drie haren. De buikvacht is grijsachtig. Vrouwtjes hebben 1+2=6 mammae. Dit geslacht heeft zeer lange foramina incisiva, een grote derde bovenkies, een breed os interparietale en een lang palatum.

Er zijn twee soorten:

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Menzies, J.I. 1990. A systematic revision of Pogonomelomys (Rodentia: Muridae) of New Guinea. Science in New Guinea 16(3):118-137.
  • Musser, G.G. & Carleton, M.D. 2005. Superfamily Muroidea. In Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World. 3rd ed.