Cochrane (netwerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cochrane is een internationaal netwerk van personen die werkzaam zijn in de gezondheidszorgsector of op het gebied van medisch onderzoek. Het netwerk heeft als doel de enorme hoeveelheid medische onderzoeksresultaten beschikbaar te stellen voor het nemen van gefundeerde beslissingen inzake gezondheid.[1] Het netwerk, voorheen bekend onder de naam “The Cochrane Collaboration”,[1] werd opgericht in 1993 in Oxford en telde in 2018 ruim 11.000 leden en meer dan 30.000 medewerkers uit meer dan 130 landen.[2]

Cochrane is een non-profitorganisatie, die geen commerciële sponsoring accepteert, om belangenvermenging te vermijden.

[bewerken | brontekst bewerken]

Het logo van Cochrane illustreert de resultaten van een systematische review. Zo’n figuur heet een forest plot. Elke horizontale lijn beschrijft de resultaten van een enkele studie. De diamant aan de onderzijde staat voor het gecombineerde effect van alle studies. De verticale lijn geeft het punt van ‘geen effect’ aan. De forest plot komt van een review over het effect van corticosteroïden voor vrouwen die te vroeg bevallen van hun kind. De corticosteroïden zouden de longen van de kinderen laten rijpen en hun overlevingskansen verhogen. De diamant staat aan de linkerzijde van het figuur en raakt de lijn van ‘geen effect’ niet, wat betekent dat corticosteroïden de overlevingskansen van kinderen verhogen.

De resultaten van deze review kunnen de gezondheidszorg verbeteren. Hoewel uit afzonderlijke studies al wel bleek dat corticosteroïden effectief waren, werd het nog onvoldoende toegepast door artsen. De systematische review (eerste publicatie in 1996 en later geüpdatet [3]) heeft bijgedragen tot een toename in het gebruik van dit medicijn. Hiermee zijn waarschijnlijk duizenden levens van baby’s gered.

Cochrane review[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Cochrane-review voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De publicaties van het Cochrane-netwerk evalueren medisch-wetenschappelijk onderzoek op basis van wetenschappelijk bewijs, met onder meer meta-analyses van gecontroleerde klinische onderzoeken. De Cochrane-reviews staan wereldwijd hoog aangeschreven.

Samenwerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Cochrane Wikipedia Project is bedoeld om Engelstalige Cochrane-artikelen te koppelen aan niet Engelstalige Wikipedia pagina's en zo bij te dragen aan de wetenschappelijke onderbouwing van Wikipedia. Het Nederlandstalige project werd gestart in september 2019 door Cochrane Belgium in samenspraak met en onder toezicht van het Belgische Centrum voor Evidence-Based Medicine.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]