Naar inhoud springen

Cocktail Trio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Cocktail Trio in 1961

Het Cocktail Trio was een bekend zangtrio van populaire Nederlandstalige liedjes in de jaren vijftig, zestig en zeventig.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1951 vormde Ad van de Gein (piano) met Tonny More (gitaar) en Carel Alberts (contrabas) het Cocktail Trio. Het Vlooiencircus werd een hit in 1965. Andere succesvolle nummers zijn Kangoeroe, Batje Vier ("Leve de man die het bier uitvond"), Kadewaska, Grote Beer, De hele wereld alleen van ons (een cover van Chuck Berry's compositie No Particular Place To Go) en Wie heeft de sleutel van de jukebox gezien? André Meurs is de schrijver van diverse liedjes van het Cocktail Trio. In 1966 haalden ze de hitlijsten met Juanita Banana van The Peels.

Andere populaire titels uit de jaren 60 waren nog: "Grote beer ", "Kangoeroe Eiland" en "Li-Wang Tai-Fu"

In 1979 moest Ad van de Gein vanwege stembandkanker een aantal optredens laten schieten; dat betekende een breuk met de twee andere leden. Henny Langeveld nam zijn plaats in. In 1982 probeerde Van de Gein vergeefs via de rechter de naam Cocktail Trio op te eisen. Hij werd in het ongelijk gesteld; maar door het overlijden van Tonny More in 1985 viel het resterende trio snel uiteen. Later trad de herstelde Van de Gein nog enkele malen met een Cocktail Trio-programma op, tot hij op zijn negentigste verjaardag uiteindelijk definitief stopte. Hij overleed ruim twee jaar later op 92-jarige leeftijd.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het slotgedeelte van Vlooiencircus ("Die zien we nooit meer terug") werd tussen 1979 en 1993 gebruikt door het TROS consumentenprogramma Kieskeurig als in het programma onderdeel Wrak van de weg een door de Rijkspolitie afgekeurde auto vernietigd werd. De melodie van dit fragment is bekend als Shave and a Haircut en staat tevens bekend als een wereldberoemd kloppatroon.
  • Ook maakte het Cocktail Trio regelmatig reclamespotjes, zoals voor de SRV (samen met SRV-baas Cor Boonstra) met het motto "Leve de man van de SRV" en voor "Dam-chips" met het motto "het zakje met de rode ruit".[1]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Sevilla (Wat was het toen warm)/Tsjingele-boem 1960
Alley Oop/Billy Boy 1960
Kangoeroe/O Annemie 1960
Grote beer/Honky Tonk 1960
Spookhuis/Korte rok 1961
Batje Vier (de uitvinder van het bier) 1961
Kom in mijn wigwam/Mijn boemerang 1962
Hup hup hup 1964 7 november 1964 10 1
Costa del Sol/Geheim agent 1969

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]