Cocoa (Apple)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cocoa is een object-georiënteerde API voor Mac OS X, ontwikkeld door Apple. De API is geschreven in Objective-C, en kan daardoor het best vanuit die taal worden aangeroepen. Cocoa kan echter ook aangeroepen worden door Java en Python, door middel van respectievelijk de Java bridge en PyObjC. Van deze mogelijkheid wordt echter weinig gebruikgemaakt. Voorbeelden van andere API's voor Mac OS X zijn Carbon, Toolbox (voor Classic-programma's) en POSIX.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel Cocoa pas voor het eerst in Mac OS X voorkwam, is het afgeleid uit de broncode van NeXTSTEP en OPENSTEP, die ontwikkeld werden door het bedrijf NeXT dat Apple in 1997 kocht. Deze geschiedenis is ook terug te zien in de API zelf; het definieert bijvoorbeeld klassen zoals NSObject en NSWindow, waarbij NS staat voor NeXT Step.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Cocoa is gebaseerd op twee frameworks, te weten Foundation Kit (ook wel afgekort tot gewoon Foundation) en Application Kit (AppKit). De eerste definieert objecten als NSString en NSObject, en de tweede definieert klassen en methodes waarmee een programma interactie aan kan gaan met de grafische gebruikersinterface.

Doordat Cocoa gebruikmaakt van Objective-C, die weer gebruikmaakt van een runtime-environment, hoeft de broncode niet zo expliciet te zijn als bijvoorbeeld C++; dingen die in de broncode niet direct duidelijk zijn, kunnen worden geïnterpreteerd door de runtime-environment terwijl het programma wordt uitgevoerd. Hierdoor is Cocoa krachtig en relatief gemakkelijk te gebruiken.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]