Code INSEE

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Code Insee is een alfanumerieke code toegepast in Frankrijk. De code is door het Institut national de la statistique et des études économiques (INSEE) ontwikkeld voor de analyse en verslaglegging van geografische gebieden.

De gemeentesleutel bestaat uit vijf cijfers. Zo heeft de Franse gemeente Metz de Insee-code 57463. Deze is samengesteld uit de departementscode 57 (Moselle) en 463 (positie van Metz in het alfabet van gemeenten in het departement).

Bij Franse overzeese gebieden wordt een driecijferige code voor het gebied (971 tot 974 en 976) en tweecijferige code voor de plaats gebruikt. Voorbeeld: 98735; Papeete.

Hoewel vandaag dit nationaal identificatienummer wordt gebruikt door de sociale zekerheid in Frankrijk en aanwezig op ieders socialezekerheidskaart is (carte Vitale), het was oorspronkelijk gemaakt onder Vichy-Frankrijk onder het mom van het registratienummer aan de nationale Repertorium op de identificatie van fysieke personen (Numéro tot au répertoire des personnes physiques, NIRPP of gewoon NIR). Dit laatste was oorspronkelijk te worden gebruikt als een instrument van clandestiene militaire rekrutering, maar aan het einde diende te identificeren van Joden, zigeuners en andere "ongewenste" populaties onder Vichy van opvattingen. Het eerste cijfer van de NIR was 1 voor een mannelijke Europese, 2 voor een vrouwelijke Europese, 3 voor een mannelijke moslim, 4 voor een vrouwelijke moslim, 5 voor een mannelijke Jood, 6 voor een vrouwelijke Jood, 7 voor een mannelijke buitenlander, 8 voor een vrouwelijke buitenlander , terwijl 9 en 0 voor personen met een onbepaalde status van het raciale voorbehouden waren.

De demografische Service opgericht in 1940 ter vervanging van de militaire aanwervingsbureau verboden door de juni 1940 wapenstilstand met nazi-Duitsland. De demografische Service geabsorbeerd op 11 oktober 1941 werd de voormalige generaal statistieken van Frankrijk (SGF, gemaakt in 1833). De nieuwe organisatie heette de nationale statistische dienst (Service national des statistiques, SNS).