Codemasters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Codemasters
Oprichting 1986
Oprichter(s) Richard en David Darling
Eigenaar Rod Cousens
Sleutelfiguren Richard Darling, David Darling, Jim Darling, Anil Ambani
Hoofdkantoor Warwickshire, Verenigd Koninkrijk
Werknemers 800
Producten Dizzy series, Micro Machines series, Brian Lara Cricket series, TOCA Touring Car/Race Driver/GRID series, Colin McRae Rally/DiRT series, FUEL, LMA Manager series, Operation Flashpoint: Dragon Rising, Overlord: Raising Hell, Overlord II, Overlord: Dark Legend, Overlord: Minions
Sector Computer en videogames
Website Codemasters Official Site
Portaal  Portaalicoon   Economie
Computerspellen

Codemasters is een van de bekende videospelontwikkelaars wereldwijd en is daarbij een van de oudste van Engeland. De oprichters Richard en David Darling hebben onderscheiding tot Commandanten van de Orde van het Britse Rijk.

Geschiedenis[bewerken]

Codemasters is in 1986 opgericht door Richard en David Darling (welke beiden werkten bij Mastertronic). Hun eerste game was de eerste episode in de Dizzy serie. Daarnaast brachten ze software uit voor de Commodore 64, Commodore 16, BBC Micro, Acorn Electron, Amstrad CPC, Atari 8-bit, Commodore Amiga en de Atari ST.

Codemasters werd beroemd door een serie simulators uit te brengen. De beroemdheid verwierven ze doordat Codemasters een van de weinige bedrijven in de jaren 80 was die goedkope games verkochten.

Toen de 16-bits computers uitkwamen wendde Codemasters zich tot deze generatie computers en liet het de 8-bits achter zich, wat in 1993 ook meteen het einde betekende voor de goedkope Dizzy-reeks.

Rond 1980 kreeg Codemasters veel kritiek op de teksten op de achterkant van hun games; zo stond er: Dit spel is absoluut briljant.

Nintendo[bewerken]

Codemasters wilde zijn spellen ook op de NES uitbrengen, en begon met het maken van illegale NES-games. Deze illegale games waren te herkennen aan afwijkende kleur en vorm van de cassette.

In 1990 ontwikkelde Codemasters de console genaamd Power Pak, welke later Game Genie werd. Nintendo bevond dat de Game Genie auteursrechten schond, en spande Codemasters voor de rechter. Nintendo won de rechtszaak waardoor Codemasters verplicht was te stoppen met productie en verkoop van de Game Genie.

Externe links[bewerken]