Cohen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De zegenende handen op het graf van een afstammeling van Aäron (graf van Jacob Caan in Schimmert).
Fré Cohen
Job Cohen
Leonard Cohen
Michiel Meyer Cohen
Levy Ali Cohen
Levy Ali Cohen

Cohen (Hebreeuws (כוהן) voor 'priester') is een veel voorkomende achternaam in de Joodse gemeenschap.

Degenen met deze naam of afleidingen hiervan worden meestal (maar niet altijd) beschouwd als nakomelingen van de leviet Aäron die de eerste hogepriester in de tabernakel was. De priesters van de joodse offerdienst in de tabernakel en later in de Joodse Tempel mochten alleen uit diens mannelijke nakomelingen worden gekozen. Nakomelingen worden ook wel Kohaniem (=priesters) genoemd.

Op Joodse begraafplaatsen is vaak een afbeelding van "zegenende handen" te zien bij mensen met de naam Cohen, of een afgeleide daarvan, zoals Caan, Caanen, Caen, Cohn, enz. Een voorbeeld van deze zegenende handen staat hierboven weergegeven. Deze zegen gaven Aäron en zijn volgelingen aan de gelovigen. De handen worden gevormd naar de Hebreeuwse letter sjin ש, de eerste letter van Sjaddai, wat 'almachtige' betekent. Zij worden vaak aan de rand van een pad begraven.

Genetische herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Interessant is dat bij een DNA-onderzoek in 1997 bij Joden met de naam Cohen een opmerkelijke overeenkomst in bepaalde 'merktekens' op het Y-chromosoom is gevonden. Dit wijst erop dat ze allemaal een gemeenschappelijke mannelijke voorouder hebben, hetgeen ook valt af te leiden uit dezelfde achternaam.

Personen met de achternaam Cohen[bewerken | brontekst bewerken]

Verder kan de achternaam ook verwijzen naar: