Coitus reservatus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De term “karezza” drukt seks zonder ejaculatie (orgasme), maar met liefkozingen uit.
Coitus reservatus zou mogelijk een oosterse oorsprong hebben.

Coitus reservatus is Latijn voor geslachtsgemeenschap waarbij de man bewust niet ejaculeert. Hoewel oorspronkelijk bedoeld als anticonceptie, wordt het ook als speciale seksuele handeling beleefd waarbij de man zijn ejaculatie onderdrukt. De Amerikaanse gynaecologe Alice Bunker Stockham bedacht hiervoor de term karezza, afgeleid van het Italiaanse "carezza", dat liefkozen of strelen betekent.

De schrijver Aldous Huxley beschreef het als een “intiem in elkaar zijn, met tedere bewegingen die niet mogen leiden tot een orgasme”. Het conventionele orgasme als climax blijft uit. Juist de “voortdurende orgastische staat” wordt beleefd. De partners houden zo een langduriger intens seksueel genot en gevoel van genegenheid. Door de zelfbeheersing van de man zal de vrouw mogelijk ook langer van het seksuele contact – en haar orgasme – kunnen genieten.

Coitus reservatus is niet hetzelfde als coitus interruptus. Daarbij vindt de ejaculatie weliswaar niet in de vagina, maar wel daarbuiten plaats. Beide methoden zijn overigens niet betrouwbaar als anticonceptie. Ook bepaalde seksuele aandoeningen kunnen wel overgebracht worden.

Principe en techniek[bewerken]

Het orgasme is hierbij niet het doel. Het hoogtepunt is het gehele seksuele spel met een intensiviteit waarin beiden kunnen opgaan. Seks moet niet worden beperkt tot consumptief handelen dat met een orgasme moet worden afgerond.

Het basisprincipe is de hoeveelheid stimulatie zo te regelen dat de man controle over zijn orgasme behoudt. De staat van opwinding moet blijven gehandhaafd. Als de penis in de vagina is ingebracht wordt deze niet meer of weinig bewogen. Voelt de man een orgasme opkomen, dan kan hij deze tegengaan door het aanspannen van de musculus pubococcygeus in combinatie met een rustige buikademhaling. De vrouw kan – in tegenstelling tot wat zij zou doen bij pompoir – haar vaginale spieren even ontspannen. In plaats van een eruptieve zaadlozing zal het lichaam een warme en zachte tinteling ervaren. Na enige oefening kan men dit gevoel behouden gedurende het gehele seksuele spel. Volgens seksuoloog Max Marcuse is Karezza een “liefdeskunstvaardigheid” die personen een ongewoon gevoel van geluk en genoegen brengt.

Bronnen[bewerken]