Col de l'Échelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Col de l'Échelle
Col de l'Échelle
Hoogte 1779 (Mauvais Pas), 1762 (plaatsnaam Col de l'Échelle) m
Coördinaten 45° 3′ NB, 6° 40′ OL
Van Bardonecchia
Naar Névache
Stijging 9,6%
Wegdek Asfalt
Winterafsluiting Ja
Col de l'Échelle (Italië)
Col de l'Échelle

De Col de l'Échelle is een bergpas door de Cottische Alpen. Hij piekt op 1.779 meter boven zeeniveau en is gelegen in Hautes-Alpes. Het hoogste deel van de route is een relatief vlak "droog dal" dat oploopt aan twee uiteinden. Aan de zuidelijke kant wordt een hoogte van 1762 meter bereikt. Deze draagt de officiële naam Col de l'Échelle en is hemelsbreed drie kilometer verwijderd van de grens met Italië. Aan de noordelijke zijde, richting Italië, stijgt het dal (en de pasweg) tot 1779 meter tot de zogeheten Mauvais Pas. Deze Mauvais Pas vormt het hoogste punt van de route en eveneens het laagste punt van de waterscheidingslijn tussen de bekkens van de Po en de Durance.

De pasweg vormt de verbinding tussen het Italiaanse Bardonecchia (Piëmont) en het Franse Névache. Het is, samen met de nabijgelegen Col de Montgenèvre (1854 m), de laagste alpenovergang van de Westelijke Alpen.

Route van Bardonecchia naar Névache[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende eeuwen, was de col de l'Échelle een relatief gemakkelijke verbinding tussen Frankrijk en Bardonecchia. In de Middeleeuwen werd het gebruikt door reizigers die geen tol wilden betalen op de Col du Mont Cenis.

De bestaande weg werd gebouwd door de Fransen in 1969 , in de eerste plaats om een directe verbinding te verkrijgen met de vallée Étroite zonder via Italië te moeten gaan. Deze vallei werd pas na de Tweede Wereldoorlog bij Frankrijk gevoegd. De asfaltweg is alleen toegankelijk voor personenauto's en kleine bedrijfswagens, en geopend van (ongeveer) juni tot en met september.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Col de l'Échelle van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.