Col du Mont-Cenis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Col du Mont-Cenis
Het Lac du Mont Cenis
Hoogte 2084 m
Coördinaten 45° 16′ NB, 6° 54′ OL
Van Susa (I)
Naar Lanslebourg (F)
Stijging 9,5%
Wegdek asfalt
Winterafsluiting ja
Col du Mont-Cenis (Italië)
Col du Mont-Cenis

De Col du Mont-Cenis is een bergpas in het Mont-Cenismassief van de Franse Alpen.

Deze reeds eeuwen bekende bergpas is vermoedelijk tijdens de Tweede Punische Oorlog door Hannibal en zijn olifanten gebruikt om Rome vanuit het noorden aan te vallen. Ook stierf hier in 877 de keizer van het Westelijke Frankenrijk, Karel de Kale. Napoleon heeft de pas goed begaanbaar gemaakt voor verkeer. De pas maakt in de winter deel uit van het skigebied van Val Cenis Vanoise en is ongeveer 6 maanden per jaar afgesloten voor verkeer. De pas begint aan de noordkant bij Lanslebourg, was vooral vanaf de middeleeuwen een belangrijke verbinding tussen Frankrijk en Italië.

In de 20e eeuw is hoog boven de Val Cenis (Maurienne) een groot stuwmeer aangelegd alsmede ook de Fréjustunnel nabij Modane. De autosnelweg A43 gaat via deze tunnel vanaf Modane naar Bardonnechia in Italië. Hierdoor wordt deze pas, onderdeel van de oude N6, sinds 1980 minder intensief gebruikt. In de zomer is de pas erg in trek bij motorrijders.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

De Col du Mont-Cenis werd vijf keer gepasseerd tijdens de wielerkoers Ronde van Frankrijk. Als eerste werd de top gepasseerd door:

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]