Colbert (jas)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bovenste gedeelte van een colbert.

Een colbert of colbertjas(je) is een kledingstuk dat vooral door mannen gedragen wordt. Het is een jas, vergelijkbaar met een blazer. In tegenstelling tot de pandjesjas, de jas van het jacquet, heeft een colbert geen panden. Het maakt vaak samen met de broek deel uit van een pak.

Vanaf 1850 werd het colbert populair als informeel sportief jasje. Voor formele gelegenheden werd het colbert nog ongeschikt geacht. In de 20e eeuw werd het colbert steeds meer geaccepteerd als het universele jasje voor alle gelegenheden. Met de opkomst van de vrijetijdskleding in de jaren '60 en '70 kreeg het colbert de status van een formeel jasje. Later zou het colbert, en variaties daarop, ook een plek krijgen in de vrijetijdskleding. Voor kantoorwerk, voor zaken, en voor politiek geldt het colbert nog steeds als het universele jasje dat bijna altijd kan. Alleen voor heel officiële gelegenheden wordt nog weleens de voorkeur gegeven aan een smoking, een jacquet of een rokkostuum, maar meestal is een colbert wel op zijn plaats.

Het woord colbert komt uitsluitend in het Nederlands voor als aanduiding voor het jasje. Het woord wordt in verband gebracht met de naam van de Franse minister voor Financiën Jean-Baptiste Colbert, zonder dat duidelijk is waarom hij als naamgever is gekozen.[1]