Colckhof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Landhuis Colckhof
De echte koekkoeksbloem is te vinden in de graslanden op de Colckhof

De Colckhof is een buitenplaats met landgoed, gelegen ten noordwesten van de Nederlandse plaats Heino in de gemeente Raalte, provincie Overijssel. De Colckhof heeft een omvang van 40 hectare, waarvan 25 ha uit bos bestaat. Het gebied is sinds 1989 eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten.

In de 18e eeuw was de Colckhof een spieker die ook diende als buitenverblijf. Het landgoed was toen, naast voor landbouw en veehouderij, voor een belangrijk deel in gebruik als hakhoutplantage. Rond 1850 werd het huidige landhuis gebouwd en het parkbos aangelegd. Dit gebeurde in de toen populaire landschapsstijl. Waterpartijen, slingerlanen en doorkijkjes over glooiende weilanden getuigen daarvan. Sommige zware beuken en eiken dateren uit het begin van de 19e eeuw.

Bij het goed horen een portierswoning, een oude druivenkas en een theekoepeltje. In 1998 zijn de grachten van de Colckhof verbonden met die van het nabijgelegen landgoed Den Alerdinck. Hierdoor werd de waterstand verhoogd en de waterkwaliteit verbeterd. In het drasse gedeelte zijn de dotterbloem en de echte echte koekoeksbloem te vinden. Op de Colckhof broeden meer dan 50 soorten vogels. De koeien die hier weiden zijn lakenvelders, een oud ras. De eikenhakhoutbosjes worden elke 15 jaar 'geoogst'. Wandeling op wegen en paden is vrij. Een rondwandeling van 3 km lengte is gemarkeerd, deze geeft ook aansluiting op de wandelroute over het naburige landgoed Den Alerinck.