Colin Maclaurin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Colin Maclaurin – portret van het Smithsonian Institute

Colin Maclaurin (Kilmodan (Argyll), februari 1698Edinburgh, 14 juni 1746) was een Schotse wiskundige.

Leven[bewerken]

Geboren en getogen in Kilmodan en de landelijke gebieden van Argyll, vertrok Maclaurin reeds op elfjarige leeftijd naar Glasgow om daar aan de Universiteit van Glasgow te studeren. Twee jaar eerder was hij wees geworden. Hij studeerde af toen hij veertien was. Na zijn afstuderen bleef hij in Glasgow om godgeleerdheid te studeren. Na het afronden van deze studie werd hij in 1717 op negentienjarige leeftijd, na een competitie van tien dagen, professor in de wiskunde aan het Marischal College van de Universiteit van Aberdeen. Tot 2008 bleef hij de jongste professor wiskunde in de geschiedenis.[1]

In 1725 werd hij aangesteld als assistent van James Gregory, de hoogleraar wiskunde te Edinburgh (deze James Gregory was de broer van David Gregory en de neef van de bekendere James Gregory). Maclaurin kreeg deze aanstelling op voorspraak van Isaac Newton, die zo onder de indruk was van Maclaurins werk dat hij zelfs aangeboden had Maclaurins salaris te betalen. Uiteindelijk was het Maclaurin die Gregory opvolgde.

De Maclaurin-reeks voor de benadering van vele goniometrische functies was in feite een bedenksel van zijn voorganger James Gregory die dit reeds voor Maclaurins geboorte publiceerde. Maclaurin was daarvan niet op de hoogte.

In 1733 huwde hij Anne Stewart, dochter van de landsadvocaat van Schotland. Hij was actief tegenstander van de Jacobitische opstand van 1745 en hielp actief mee bij de verdediging van Edinburgh. Hij moest echter voor de oprukkende Highlanders vluchten naar York. Na de terugtocht van Jacobitische leger noordwaarts, keerde hij terug naar Edinburgh, waar hij kort daarna overleed.

Belangrijkste werken[bewerken]

Illustratie uit de recensie a De fluxionibus libri duo (Acta eruditorum, 1747)