Colleen McCullough

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Colleen McCullough (Wellington (Nieuw-Zuid-Wales), 1 juni 1937Norfolk, 29 januari 2015) was een internationaal bekend Australisch schrijfster.

Ze studeerde neurofysiologie en werkte in verschillende ziekenhuizen in Sydney en in het Verenigd Koninkrijk. Ze gaf later ook les aan Yale. Ze was lid van de New Yorkse Academy of Sciences en was een fellow van de Amerikaanse Association for the Advancement of Science. In de late jaren zeventig vestigde ze zich op Norfolk, waar ze sindsdien met haar echtgenoot, Ric Robinson, woonde.

Haar bibliografie omvat onder andere Tim, De Doornvogels, Obsessie en Het lied van Troje. Het eerste werk werd verfilmd als Tim (Michael Pate, 1979), een romantisch drama met de jonge Mel Gibson en Piper Laurie in de hoofdrollen. Van De Doornvogels werd in 1983 de succesrijke televisieminiserie The Thorn Birds gemaakt, met Richard Chamberlain in de hoofdrol. Voor haar onderzoek voor haar boek Macht & liefde. De mannen en vrouwen van Rome kreeg ze een doctoraat in de letteren van de Macquarie Universiteit van Sydney in 1993.