College voor Toetsen en Examens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) is een zelfstandig bestuursorgaan en is namens de overheid verantwoordelijk voor de kwaliteit en het niveau van de centrale examens en toetsen in Nederland. Het voert zijn taken uit onder verantwoordelijkheid van het ministerie van OCW.

Diploma’s in Nederland zijn voor een groot deel gebaseerd op landelijke, centrale examens. Het is dan ook belangrijk dat vervolgopleidingen en werkgevers erop kunnen vertrouwen dat die diploma’s goede centrale examens en toetsen als basis hebben. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) zorgt daarvoor. Het heeft verschillende examens en toetsen onder zijn hoede.

De taken[bewerken | brontekst bewerken]

De centrale examens en toetsen waar het CvTE verantwoordelijk voor is, zijn:

Het CvTE beschrijft voor de centrale examens de examenstof in syllabi en stelt de examens en de normering vast. Bij de staatsexamens is het CvTE ook verantwoordelijk voor afname en diplomering.

Voor de centrale toetsen is het CvTE belast met de taak om de eisen voor een toets te specificeren in een toetswijzer en stelt het de opgaven van de toetsen en de normering vast.

In het hele toets- en examenproces werkt het CvTE samen met onder meer Cito, DUO, OCW, SLO en vele andere partijen. Elke partij heeft haar eigen verantwoordelijkheid in het examenproces.

Het College voor Toetsen en Examens is in oktober 2009 opgericht. De CEVO, Staatsexamencommissie VO en Staatsexamencommissie NT2 zijn toen in het College voor Toetsen en Examens opgegaan.[1]