Collegelaan (premetrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Lijn naambord Collegelaan.svg
Collegelaan 1.jpg
Perronsporen 2
Exploitant De Lijn
Localisatie
Coördinaten 51° 13′ NB, 04° 27′ OL
Collegelaan (premetrostation) (Antwerpse premetro)
Collegelaan (premetrostation)

Locatie van het premetrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Collegelaan of eerder College (werktitel) is een spookstation van de Antwerpse premetro. Het ligt aan de Reuzenpijp onder de Stenenbrug in Borgerhout, ter hoogte van de kruising van de Stenenbrug met de Collegelaan. Het station is met een diepte van 23 meter het diepste van alle Antwerpse premetrostations, omdat de tramtunnel onder het niveau van de Antwerpse Ring R1 doormoest.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

De perrons van dit station zijn 36 meter lang, maar ze zijn momenteel niet in gebruik als halte. Het station is ingericht wel als nooduitgang. Het station heeft 1 bovengrondse ingang.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1977 wilde de MIVA hier oorspronkelijk geen station aanleggen en werden de leerlingen van onder andere het Xaveriuscollege verwezen naar het station Morckhoven. Protesten vanuit het college en het succes van de halte Joe English leidden ertoe dat de bouw van station Morckhoven in 1979 werd opgeschort en aan het station College werd begonnen. Hierbij werden de reeds aangelegde tunnelbuizen doorbroken. Het station was bedoeld voor tramlijn 24, die er nu boven rijdt.

Reeds twee jaar na het begin van de werken, in 1981, zijn de werken echter ook hier uit geldgebrek stilgelegd. Het duurde tot 2015 eer station College(laan) effectief een tram zag passeren, maar de nieuwe tramlijn 8 is in gebruik genomen als sneltram die niet stopt in dit station. Van 18 april tot eind september 2017 passeert hier tramlijn 10, echter eveneens zonder te stoppen.

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

Buurtbewoners en actiegroepen vragen regelmatig om de opening van stations Carnot, Drink en Collegelaan, maar het behoud van de bovengrondse tramsporen van lijn 24 lijkt erop te wijzen dat de trams die gebruik maken van de Reuzenpijp blijvend zullen worden ingezet als sneltrams.

In het stedelijk bestuursakkoord dat in december 2018 tussen de partijen van de nieuwe coalitie voor de periode 2019-2024 werd opgesteld, wordt echter expliciet vermeld dat dit station in gebruik zal genomen worden. Het station zou opengaan onder de naam "College".[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]