Coloradoplateau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ligging van het Coloradoplateau
Monument bij de "Four Corners" van Colorado, New Mexico, Utah en Arizona
Satellietbeeld van de Four Corners (vergroot om de grenslijnen te zien) en het omliggende Coloradoplateau

Het Coloradoplateau is een fysiografische regio en een woestijn in het zuidwesten van de Verenigde Staten, ruwweg rond het grenspunt tussen de deelstaten Colorado, New Mexico, Utah en Arizona. Het Coloradoplateau bestaat voornamelijk uit een relatief hoog gelegen woestijn (high desert) met verspreide beboste gebieden. In het zuidwesten van het Coloradoplateau ligt de bekende Grand Canyon van de rivier de Colorado. Het gebied bevindt zich voor 90% in het stroomgebied van de Colorado en zijn zijrivieren zoals de Green River, San Juan en Little Colorado. Het grootste deel van de resterende 10% behoort tot het stroomgebied van de Rio Grande.

Een groot deel van het plateau is landschappelijk en geologisch verwant met de Grand Canyon. Het plateau wordt daarom ook wel "Red Rock Country" genoemd, naar de helder rode kleur van de naakte rotsen. Op het plateau vindt men domes, hoodoos, geologische restanten van riffen, natuurlijke bruggen en smalle kloven (slot canyons).

De fysiografische regio van het Coloradoplateau is 336.700 vierkante kilometer groot en bevindt zich in het westen van Colorado, in het noordwesten van New Mexico, het zuiden en oosten van Utah en het noorden van Arizona. Het plateau kent de grootste concentratie aan Amerikaanse nationale parken en nationale monumenten buiten de metropolitane regio van Washington D.C.. Er liggen maar liefst negen nationale parken in het Coloradoplateau zoals Grand Canyon, Zion, Bryce Canyon, Capitol Reef, Canyonlands, Arches, Mesa Verde en Petrified Forest. Enkele van de achttien nationale monumenten zijn Bears Ears, Rainbow Bridge, Dinosaur, Hovenweep, Wupatki, Sunset Crater Volcano, Grand Staircase-Escalante, Natural Bridges, Canyons of the Ancients, Nationaal Historisch Park van de Chacocultuur en het Colorado National Monument.