Columbia-universiteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Columbia Universiteit)
Columbia-universiteit
Columbia University
Wapen
Low Memorial Library
Motto In lumine Tuo videbimus lumen
(In Uw licht zullen wij het licht zien)
Locatie Manhattan, Verenigde Staten
Type Privé
Studenten 21511
Personeel 3224
Lid van Ivy League
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
Overzicht van het universiteitscomplex

De Columbia-universiteit (Columbia University in the City of New York) is een universiteit die gevestigd is in New York. Ze is lid van de vermaarde Ivy League en telt zo'n 27.000 studenten, verdeeld over twee campussen die beide op Manhattan liggen. De universiteit wordt beschouwd als een van de beste ter wereld en voortdurend in de top tien van internationale ranglijsten geplaatst.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Columbia University is het oudste instituut voor hoger onderwijs in de staat New York en de op vijf na oudste van de Verenigde Staten. In 1754 door koning George II van Groot-Brittannië als King's College gesticht, heeft het in 1784, een jaar na het einde van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, haar naam veranderd in Columbia, de poëtische en anti-koloniale benaming voor de Verenigde Staten. Columbia University is door de jaren heen flink gegroeid en telt nu meer dan twintig faculteiten en instituten.

Wetenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Columbia University heeft een zeer grote reputatie op het gebied van vele takken van wetenschap. Medewerkers van Columbia hebben tot 2004 in totaal 72 Nobelprijzen gewonnen.[1] Daarnaast heeft Columbia een wereldwijde reputatie op het gebied van kunstgeschiedenis.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Sport op Columbia heeft een lange traditie. Roeien was Columbia's eerste sport waarmee deze als eerste niet-Britse school de Henley Regatta won. Het Columbia-football team, het oudste van de Verenigde Staten, won onder andere de Rose Bowl in 1934. Ook het worstelteam is het oudste van de Verenigde Staten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Columbia University van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.