Comacluster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Comacluster
Een afbeelding van de Comacluster in ultraviolet en zichtbaar licht.
Type cluster
Fysische gegevens
Roodverschuiving 0,0234
Radiële snelheid 6.933 km/s
Waarnemingsgegevens
Standaardepoche J2000
Rechte klimming 12u59m49s
Declinatie 27° 58' 50"
Sterrenbeeld Hoofdhaar (Coma Berenices)
Afstand 102 Mpc
Portaal  Portaalicoon   Astronomie
Kaart van het centrale deel van de Comacluster.

De Comacluster is een groep van duizenden sterrenstelsels die zich bevindt op een afstand van ca. 300 miljoen lichtjaar in het sterrenbeeld Hoofdhaar (Coma Berenices). De cluster is ook bekend als Abell 1656.

Het is een van de bekendste clusters. Hij is al zeer uitgebreid onderzocht geweest. Een reden is dat hij buiten het vlak van de melkweg ligt en het zicht dus weinig gehinderd wordt door tussenliggend materiaal.

De Comacluster wordt gedomineerd door twee opvallende stelsels: NGC 4874 en NGC 4889. De diameter van beide stelsels bedraagt meer dan 250.000 lichtjaar. Er is ook een opvallende ster op de voorgrond: HD112887, een ster van 8ste magnitude. Deze bevindt zich op 265 lichtjaar van ons, minder dan één miljoenste van de afstand tot de Comacluster. De Comacluster bevat maar weinig spiraalstelsels en onregelmatige stelsels. Een theorie is dat deze stelsels ontstaan zijn uit de botsingen van stelsels onderling (zie ook interagerend sterrenstelsel). Dit is goed denkbaar gezien de grote dichtheid van de cluster.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

(en) Comacluster in SIMBAD

Zie de categorie Coma Cluster van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.