Combat 18

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Combat 18 (C18) is een uit de hooliganaanhang van de British National Party voortgekomen Britse neonazi-knokploeg. C18 behoort tot het internationale Blood & Honour-netwerk.

Combat 18 logo

MI5[bewerken]

Geruchten dat C18 opgezet zou zijn om extreemrechts te blameren waren dermate hardnekkig dat C18 in Groot-Brittannië nooit uitgroeide tot een brede neonazibeweging. In Polen, Zweden, Duitsland en Vlaanderen speelden de geruchten geen rol en werd C18 een belangrijk ondergronds netwerk.

Terrorisme[bewerken]

De organisatie kwam in 1999 in het nieuws nadat een lid een bomaanslag met een spijkerbom had gepleegd op een homocafé annex -boekhandel Gay's the word in Noord-Londen, waarbij een dode en diverse zwaargewonden vielen. Ook werden uitgaansgelegenheden van Afrikanen en Aziaten (Indiërs, Pakistanen) met bommen aangevallen.

Op 7 september 2006 arresteerde de Belgische politie enkele militairen op de legerbasis te Leopoldsburg, die lid zouden zijn van Combat 18. Zij zouden uitgebreide voorbereidingen voor een bomaanslag getroffen hebben, en beschikken over een uitgebreid wapenarsenaal.

Het getal 18 in Combat 18 verwijst naar de letters A en H in het alfabet (waarbij A het eerste letter van het alfabet is en H de achtste letter). A.H. zijn de initialen van Adolf Hitler.