Come Live with Me

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Come Live with Me
Hedy Lamarr in Come Live With Me trailer.JPG
Regie Clarence Brown
Producent Clarence Brown
Scenario Virginia Van Upp
Patterson McNutt
Hoofdrollen James Stewart
Hedy Lamarr
Muziek Herbert Stothart
Montage Frank E. Hull
Cinematografie George J. Folsey
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer
Première Vlag van Verenigde Staten 31 januari 1941
Genre Romantische komedie
Speelduur 86 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Come Live with Me is een Amerikaanse film uit 1941 onder regie van Clarence Brown.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De middelbare Barton 'Bart' Kendrick heeft een, zoals hij het noemt, 'modern huwelijk' met Diane, waarin ze niet aan elkaar trouw hoeven te zijn. Diane gelooft in monogamie, maar Bart probeert de jonge Johnny Jones te verleiden. Johnny is een vluchteling uit Wenen die illegaal in New York City woont sinds haar visum is verlopen. Ze weigert zijn huwelijksaanzoek, omdat ze bang is Diane te kwetsen. Wanneer Barney Grogan, die werkt bij de immigratiedienst, haar bezoekt om haar te vertellen dat ze het land uit moet, realiseert ze zich dat ze niet terug naar Europa hoeft als ze trouwt met een Amerikaanse burger.

Niet veel later loopt ze Bill Smith tegen het lijf, een ambitieuze schrijver die platzak is. Ze leert hem beter kennen en doet een huwelijksaanzoek. Aanvankelijk aarzelt hij, maar hij besluit met haar te trouwen als ze hem $17,80 per week betaalt. Twee maanden later is hij als een blok voor haar gevallen. Bart vertelt haar dat hij en Diane in een scheiding zitten en dat hij binnenkort met haar kan trouwen. Zij geeft toe dat ze al getrouwd is, maar wil toch met hem trouwen. Ze bezoekt Bill, die onlangs zijn roman Without Love heeft afgerond, een boek dat gebaseerd is op hun huwelijk. Ze is geroerd, maar kondigt aan dat ze van hem wil scheiden.

Johnny realiseerde zich niet dat Bill inmiddels verliefd op haar is geworden en beseft dan ook niet dat ze zijn hart heeft gebroken. Niet veel later wordt Bill ontdekt door Diane, die een schrijver met veel potentie in hem ziet. Als Bart het verhaal leest, vindt hij de plot zeer herkenbaar. Diane overtuigt haar man Bill een cheque van $500 te geven voor zijn boek, waarna Bill denkt dat hij eindelijk een kans maakt bij Johnny. Hij overtuigt haar samen met hem op reis te gaan en tijdens een verblijf bij zijn grootmoeder, wordt Johnny verliefd op hem.

Eerder die dag had Johnny echter Bart opgebeld om haar op te halen. Hij arriveert bij het huis en ontdekt dat Bill zijn rivaal is. Ze krijgen ruzie, waarna Johnny Bart wegstuurt. Bart realiseert zich op dat moment dat hij nog steeds houdt van zijn vrouw en keert naar haar terug. Johnny gaat naar Bill en zoent hem.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Stewart, James James Stewart Bill Smith
Lamarr, Hedy Hedy Lamarr Johnny Jones
Hunter, Ian Ian Hunter Barton 'Bart' Kendrick
Teasdale, Verree Verree Teasdale Mevrouw Diane Kendrick
Meek, Donald Donald Meek Joe Darsie
MacLane, Barton Barton MacLane Barney Grogan
Ashley, Edward Edward Ashley Arnold Stafford
Codee, Ann Ann Codee Yvonne, dienstmeid

Achtergrond[bewerken]

Actrice Hedy Lamarr kwam oorspronkelijk uit Oostenrijk en had aan het begin van haar Amerikaanse filmcarrière moeite met het krijgen van filmrollen wegens haar accent. Dit was juist een vereiste voor haar rol in Come Live with Me, waarin ze een Weense vluchteling speelt. Het is volgens menig man de eerste film waarin ze werd 'omarmd' door Hollywood.[1] Toen James Stewart kreeg te horen dat hij naast haar zou spelen, vertelde hij dat hij te zien was naast de 'mooiste buitenlandse vrouw ooit'.[2]

De film werd een groot succes bij het publiek. Volgens Lamarr was dit voornamelijk te danken aan de toewijding van regisseur Clarence Brown. Door het succes van de film kreeg Lamarr meer macht bij de filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer en had ze de mogelijkheid een rol te eisen in Ziegfeld Girl (1941), een van de grootste films van dat jaar.[3]

Externe link[bewerken]