Naar inhoud springen

Come to the Stable

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Come to the Stable
Met heilig geweld (NL)[1]
Regie Henry Koster
Producent Samuel G. Engel
Scenario Clare Boothe Luce (verhaal)
Oscar Millard
Sally Benson
Hoofdrollen Loretta Young
Celeste Holm
Muziek Cyril J. Mockridge
Montage William Reynolds
Cinema­tografie Joseph LaShelle
Distributie 20th Century Fox
Première Vlag van Verenigde Staten September 1949
Vlag van Nederland 9 juni 1950
Genre Drama
Speelduur 94 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Opbrengst $3 miljoen
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Come to the Stable is een Amerikaanse komedie-dramafilm in zwart-wit uit 1949 onder regie van Henry Koster. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat later werd opgeschreven door Clare Boothe Luce en werd destijds in Nederland uitgebracht onder de titel Met heilig geweld.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De twee zusters Margaret en Scholastica arriveren op een winternacht in het dorpje Bethlehem in New England en ontmoeten Amelia Potts, een schilder van religieuze afbeeldingen. De zusters kondigen aan dat ze daar een ziekenhuis komen bouwen, en zuster Margaret legt uit dat ze tijdens de oorlog de leiding had over een kinderziekenhuis in Normandië, alwaar ze na het meemaken van verscheidene gruwelen aan God zwoer om naar de Verenigde Staten terug te keren om een kinderziekenhuis te bouwen. Ze koos daarop Bethlehem als locatie, nadat ze het dorpje zag uitgebeeld op een van Potts' religieuze afbeeldingen.

Margaret en Scholastica hopen het ziekenhuis op een heuvel te bouwen, maar buurman en tevens componist Bob Masen vertelt hen dat de heuvel eigendom is van Luigi Rossi uit New York. De zusters zoeken Rossi op in New York alwaar hij hen vertelt dat hij van plan is een bejaardentehuis te bouwen op de heuvel. De zusters en Rossi raken niettemin aan de praat en al gauw komen ze tot de ontdekking dat Rossi's zoon is omgekomen op het strijdveld in Normandië. Rossi voelt een connectie met de nonnen en deelt hij mee dat, als ze een glas-in-loodraam in het ziekenhuis plaatsen ter nagedachtenis aan zijn zoon, het land van hen is.

Een hoge aankoopprijs van een hypotheek dreigt roet in het eten te gooien, maar ook hier vinden de nonnen een gepaste oplossing voor: een groep nonnen reizen af naar het dorpje om gezamenlijk het benodigde geldbedrag in te zamelen. Met de hulp van Bob lukt het hen uiteindelijk om een tijdelijk ziekenhuis te bouwen.

Acteur Personage
Loretta Young Zuster Margaret
Celeste Holm Zuster Scholastica
Elsa Lanchester Amelia Potts
Hugh Marlowe Robert Masen
Thomas Gomez Luigi Rossi
Dorothy Patrick Kitty
Basil Ruysdael de bisschop
Dooley Wilson Anthony James
Regis Toomey Monsignor Talbot
Mike Mazurki Sam

De film viel goed in de smaak bij de Amerikaanse pers en werd genomineerd voor zeven Oscars en een Golden Globe, maar viel niet in de prijzen. Ook in Nederland waren de reacties overwegend positief.

Recensent van het Algemeen Handelsblad uitte bewondering voor de "zeer geraffineerde schrijfster" Clare Boothe Luce en schreef dat regisseur Henry Koster niet voor haar onderdoet: "Met een meeslepend meesterwerk als Capra's It's a Wonderful Life kan [deze film] zich niet meten, hoewel ook hier de menselijk goedheid in luchtige termen wordt verheerlijkt: het sprankje tederheid en ontroering, at Capra groot heeft gemaakt, zal men er echter niet vinden. Dit verhaal is nuchterder, bij al zijn opgewekte fantasie, die een hele reeks vermakelijke momenten heeft voortgebracht. [..] Celeste Holm en Loretta Young spelen de sportieve kloosterzusters met 'blijde ogen en grappige geagiteerde gebaartjes, maar veel grappiger is Elsa Lanchester. [..] Al met al een amusante vertoning."[2]

Criticus van De Waarheid schreef dat de film "een paar aardige momenten heeft, maar door haar sentimentaliteit en uiterlijk effect haar Hollywoodse afkomst niet verloochent."[3] Recensent van De Maasbode klaagde over dat de film dient als "weinig doeltreffende propaganda" voor een christelijk godsdienst, maar noemde het ook "een scherp observerende, charmante, het hart verwarmende film, waarin humor en gevoeligheid elkaar in toenemend tempo afwisselen en in het evenwicht houden al is het slot misschien al te optimistisch."[4] Criticus van De Volkskrant noemde het "een sympathiek en beminnelijk filmverhaal, dat het bioscoopprogramma op onschuldige wijze opfleurt. [..] De manier waarop de twee kostelijke nonnetjes het christendom belijden is zo onzinnig en ontwapenend, dat men er oprecht plezier aan beleeft."[5]

Na de release stond enkele tijd een vervolgfilm genaamd A Spark in the Night in de planning, waarin de zusters Margaret en Scholastica naar Japan zouden reizen om hulp te bieden aan slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Deze film werd echter nooit gemaakt.

Prijzen en nominaties

[bewerken | brontekst bewerken]
Jaar Prijs Categorie Genomineerde(n) Uitslag
1950 Oscars Beste Actrice Loretta Young Genomineerd
Beste Vrouwelijke Bijrol Celeste Holm
Elsa Lanchester
Beste Verhaal Clare Boothe Luce
Beste Camerawerk Joseph LaShelle
Beste Productieontwerp Lyle R. Wheeler, Joseph C. Wright, Thomas Little, Paul S. Fox
Beste Originele Nummer Alfred Newman, Mack Gordon
Golden Globes Beste Film - Drama Come to the Stable
Writers Guild of America Award Beste Scenario Oscar Millard, Sally Benson