Comedytrain

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Comedytrain
Comedytrain
Geschiedenis
Opgericht 1990
Structuur
Voorzitter Arthur Umbgrove
Directeur Lisa Bos
Plaats Amsterdam
Hoofdkantoor Café Toomler
Aantal leden 57
Aantal werknemers 4
Media
Website http://www.comedytrain.nl/

Comedytrain is het eerste Nederlandse gezelschap van stand-upcomedians. Het werd in 1990 door Raoul Heertje opgericht als 'podium' voor stand-upcomedy. In 1995 ontving Comedytrain de Pall Mall Exportprijs voor durf en originaliteit. Comedytrain heeft als thuisbasis het Amsterdamse café Toomler, onder het Hilton-hotel.

Comedytrain biedt talenten een podium om zich te ontplooien: ze kunnen nieuw materiaal testen voor publiek en de basis te leggen voor de stap naar de theaters in Nederland. In de loop der jaren hebben bekende comedians als Theo Maassen, Eric van Sauers, Hans Teeuwen, Daniël Arends, Peter Pannekoek, Soundos El Ahmadi, Jandino Asporaat, Ronald Goedemondt, Henry van Loon, Marc-Marie Huijbregts, Sanne Wallis de Vries, Owen Schumacher, Lebbis en Najib Amhali zich eraan verbonden. Naast wekelijkse optredens van de comedians, zijn er ook regelmatig open podia en andere bijzondere programmeringen in thuishonk Toomler.

In 2006 nam Jan Jaap van der Wal het artistiek leiderschap van Comedytrain over van Raoul Heertje, hierin ondersteund door Eric van Sauers, Hans Teeuwen en Theo Maassen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]