Comic

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stripromans in een boekhandel

Een comic is de Amerikaanse variant van het stripverhaal.

Het grootste (maar niet enige) verschil met Europese strips is dat comics meestal verschijnen als lange, doorlopende series vervolgverhalen die periodiek verschijnen, doorgaans één nummer per maand. De langstlopende titel van allemaal, Action Comics, was in 2023 bijvoorbeeld alweer toe aan deel 1055. Een verhaallijn kan in één nummer afgerond worden, maar in de meeste gevallen beslaat een enkel verhaal drie, vier of meer comics. In elk geval wordt er in de daaropvolgende verhaallijnen ook weer rekening gehouden met zaken die in een eerder verhaal hebben plaatsgevonden, om de continuïteit niet te verstoren.

Universums[bewerken | brontekst bewerken]

In veel gevallen van Amerikaanse comics, vooral bij grote uitgeverijen als DC, Marvel, Dark Horse en Image, bevinden de hoofdfiguren van titels zich binnen het 'universum' van hun uitgever. Dat wil zeggen dat personages van één maatschappij elkaar kunnen tegenkomen en elkaars continuïteit kunnen beïnvloeden, door bijvoorbeeld een belangrijk gebouw uit de omgeving van de ander te vernielen of een belangrijk personage uit de andere serie iets aan te doen. Figuren van verschillende uitgevers komen elkaar alleen tegen als hun eigenaars daarover afspraken maken, in verband met eigendomsrechten. Bij DC en Marvel zijn die rechten niet in handen van de makers zelf, maar van de uitgevers. Daardoor zijn titels zoals Superman, Batman, Wonder Woman, Hulk, Spider-Man en X-Men inmiddels al door honderden verschillende tekenaars en schrijvers gemaakt.

Behalve 'de grote vier' zijn er in Amerika en Canada honderden, in omvang verschillende, comic-uitgeverijen. Deze worden doorgaans de independent, indie en creator-owned uitgevers genoemd, verwijzend naar het in eigen bezit houden van de rechten op hun titels en personages door de makers.

Verschillende formaten[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve in doorlopende series, komen Amerikaanse comics ook in andere formaten uit. Zo zijn er bijvoorbeeld:

  • One-shot – Een one-shot is een comic die niet (direct) in een serie valt en doorgaans één afgerond verhaal bevat. One-shots zijn meestal dikker (48 of 64 pagina's) dan reguliere uitgaven in series. Een one-shot kan zowel een afgeleide zijn van een serie (bijvoorbeeld een verhaal over één personage dat in een reguliere titel doorgaans alleen een bijrol vertolkt) als over iets en/of iemand volkomen nieuws gaan.
  • Miniserie – Een miniserie is een verzameling comics die samen één verhaal vormen en verder niet (direct) tot een doorlopende serie behoren. Dergelijke reeksen bestaan in allerhande groottes, zoals drie, vier of twaalf delen en meer.
  • Trade paperback – Een trade paperback is een dikkere verzameling comics die eerder in serievorm verschenen. Dat kan een miniserie zijn, maar ook een aantal nummers uit een doorlopende serie. Deze delen vormen doorgaans samen een complete verhaallijn. Er zijn trade paperbacks die één of twee delen bundelen, maar ook verzamelingen van hele jaargangen tot 25 of meer delen tegelijk. Voorbeelden hiervan zijn de gebundelde uitgaven van Cerebus en Strangers in Paradise. In de meeste gevallen gaat het om verzamelingen van vier tot zes nummers.
  • Graphic novels – Deze vorm komt het meest overeen met Europese stripalbums. Een graphic novel is één uitgave van behoorlijke omvang met daarin een nog niet in andere vorm verschenen, afgerond stripverhaal.

Zowel trade paperbacks als graphic novels verschijnen zowel met harde ("hardcover") als met zachte ("softcover") kaft.

Comics in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland zijn de originele, Engelstalige uitgaven van comics voornamelijk (direct) te koop bij betere stripzaken. Vaak heeft boekenketen De Slegte ook een (beperkte) selectie graphic novels en trade paperbacks voorradig. De twee laatstgenoemde formaten zijn ook – en in ruimere mate – verkrijgbaar via een online boekhandel als Bol.com of te bestellen via de websites van verschillende reguliere boekenwinkels.

Daarnaast zijn (en/of waren) er wel al jaren in de eigen taal vertaalde titels in Nederland te verkrijgen. Met name Baldakijn Boeken (BB), Juniorpress en Z-Press hebben een aantal (met name Marvel-)series uitgegeven. De volgende (onvolledige) lijst van Amerikaanse comics is al eens in Nederlandstalige uitgaven verschenen:

Comicverfilmingen (pre-revolutie)[bewerken | brontekst bewerken]

Na een paar amateuristische pogingen in de jaren zestig (tot in 1994) om comic-personages overtuigend op bewegend beeld te krijgen, ontketende het commerciële succes van de eerste X-Men-film in het jaar 2000 een reeks grote – en minder grote – successen op het gebied van comic-verfilmingen. Hieronder volgt een (onvolledige) lijst van verschenen films (non-animatie) die als comic-titel begonnen:

*Animatiefilms buiten beschouwing gelaten

Comic-verfilmingen (post-revolutie)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]