Commando (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Commando
Tagline Somewhere... somehow... someone's going to pay!
Regie Mark L. Lester
Producent Joel Silver
Scenario Steven E. de Souza
Joseph Loeb III
Matthew Weisman
Hoofdrollen Arnold Schwarzenegger
Rae Dawn Chong
Alyssa Milano
Muziek James Horner
Montage Mark Goldblatt
John F. Link
Glenn Farr
Cinematografie Matthew F. Leonetti
Distributie 20th Century Fox
Première 4 oktober 1985
Genre Actie
Speelduur 90 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $10 miljoen
Opbrengst $57,5 miljoen
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Commando uit 1985 is een Amerikaanse actiefilm met in de hoofdrol Arnold Schwarzenegger. De film wordt tegenwoordig gezien als cultfilm, onder andere vanwege de zwaar overtrokken hoeveelheid geweld en de aaneenschakeling van grappen.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film gaat over een gepensioneerde commando kolonel John Matrix, die samen met zijn jonge dochter in de bergen woont. Op een dag krijgt hij te horen van zijn voormalig generaal, Franklin Kirby, dat de leden uit zijn oude unit zijn vermoord en dat hij waarschijnlijk de volgende zal zijn. Niet veel later als de generaal wegvliegt, worden ze aangevallen en wordt zijn dochter Jenny ontvoerd, het blijkt dat oud-lid Bennet niet is vermoord, maar juist achter de moorden en ontvoering zit, dit om Matrix zover te krijgen een politieke moord te plegen in Val Verde. Hij wordt door 2 begeleiders (Henriques & Sully) op het vliegtuig gezet, Henriques vliegt met hem mee, terwijl Sully achterblijft, maar in het vliegtuig vermoord hij Henriques en ontsnapt hij nog voordat het vliegtuig opstijgt, via het landingsgestel door er vanaf te springen in een moeras, de vlucht zal na 11uur landen, en dus stelt Matrix zijn horloge in om 11uur af te tellen, zodat hij zodoende voor die tijd achter de ontvoerders van zijn dochter en Bennet aan kan.

Eerst gaat hij achter Sully aan, hij ziet hem op het vliegveld en volgt hem, hij komt stewardess Cindy in de parkeergarage bij haar auto tegen en rukt de passagier stoel eruit en vraagt dan om Sully te volgen, na een auto achtervolging ramt hij Sully van de weg, die met zijn Porsche van de weg raakt en crashed, na een sleutel te hebben gevonden bij Sully van een motel en hij hem ondersteboven beet heeft, vertelt Sully dat hij bij Cooke moet zijn (ook een handlanger van Bennet) nadat hij eerder had aangegeven Sully als laatste te doden, zegt hij "ik heb gelogen" en laat hem naar beneden vallen.

Aangekomen bij het motel, komt niet veel later Cooke aan en na een schermutseling, waarbij Matrix Cooke doodt, vinden hij en Cindy in de auto van Cooke een aanwijzing in de vorm van een betaalbewijs voor vliegtuigbrandstof, waar Jenny waarschijnlijk vastgehouden wordt. eenmaal gevonden wat ze moeten hebben, met de coördinaten, komen ze uit bij een eiland, alvorens ernaartoe te vliegen , breekt Matrix in, in een wapenhandel, waar hij diverse wapens, mijnen, granaten en benodigdheden in laad, hij stuurt Cindy alvast naar de auto om in te laden en gaat dan nog verder met wapens pakken, maar dan is de Politie inmiddels gearriveerd en arresteren ze Matrix, maar Cindy helpt hem weer te ontsnappen, door met een raketwerper de politiewagen te beschieten.

nadat ze een watervliegtuig stelen vliegen ze naar het eiland waar Jenny wordt vastgehouden, nadat ze geland zijn, geeft Matrix aan, aan Cindy om Generaal kirby te contacteren, hierna sluipt Matrix naar de villa, om vrijwel iedereen die hij tegenkomt te doden. Matrix vindt Jenny in de kelder van de vila waar ze naartoe is gevlucht, nadat ze ontsnapt was uit de kamer waar ze vastgehouden werd, en treft daar Bennet aan, die Jenny vasthoudt, na een gevecht tussenbeide en ze elkaar verwond hebben, pakt Matrix uiteindelijk een stoompijp en penetreert Bennet ermee door zijn maag.

Met Jenny in zijn armen, loopt hij terug naar het watervliegtuig en komt daar Generaal Kirby tegen, die aan Matrix aangeeft hem graag terug te willen in actieve dienst, maar Matrix geeft aan daar niets voor te voelen en gaat aan boord van het watervliegtuig, om samen met Jenny en Cindy weg te vliegen.

Film fouten[bewerken]

Er zijn in totaal 157 fouten geconstateerd in de film. De bekendste fout is de gele Porsche van Sully die na een achtervolging volledig in elkaar zit aan de linker zijde. Als John Matrix er later mee weg rijdt is de linkerzijde weer puntgaaf.[1]

Rolverdeling[bewerken]