Defensie Ondersteuningscommando

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Commando DienstenCentra)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Defensie van Nederland
Flag of the Netherlands.svg
Instanties

Ministerie van Defensie
Nederlandse Krijgsmacht
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Krijgsmachtdelen

Koninklijke Landmacht
Koninklijke Luchtmacht
Koninklijke Marine
Koninklijke Marechaussee

Interservice-organisaties

Commando DienstenCentra
Defensie Materieel Organisatie

Functies

Minister van Defensie
Commandant der Strijdkrachten
Inspecteur-generaal der Krijgsmacht

Het Defensie Ondersteuningscommando (DOSCO), voorheen het Commando DienstenCentra (CDC) en nog eerder het Defensie Interservice Commando (DICO), is een onderdeel van het Nederlandse Ministerie van Defensie, dat ondersteuning levert aan de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marine, Koninklijke Marechaussee, de Bestuursstaf van het Ministerie van Defensie en de Defensie Materieel Organisatie (DMO).

Ontstaan[bewerken]

Voor 1996 hadden de krijgsmachtdelen alle ondersteunende taken nog in eigen beheer. Per 1 april 1996 werden onder de naam Defensie Interservice Commando (DICO) de meeste ondersteunende taken (bijvoorbeeld catering, ICT, facilitaire en personeelsdiensten) ondergebracht in dit nieuwe defensiebrede ondersteunend commando. Vanaf 1 april 2004 werd het DICO gewijzigd in het Commando Diensten Centra (CDC). Door de toename van het aantal dienstencentra is in 2005 een structuur van bedrijfsgroepen ontwikkeld. Zo werd het CDC een smeltkroes van circa 40 bedrijven en dienstencentra.

Heden[bewerken]

In oktober 2017 werd het CDC gewijzigd in het Defensie Ondersteuningscommando (DOSCO). Het DOSCO beheert en onderhoudt alle infrastructuur, levert gezondheidszorg, bewaakt defensieobjecten, leidt officieren op, voert wetenschappelijk onderzoek uit, zorgt voor de personele en financiele ondersteuning en verzorgt alle catering. Het DOSCO ontlast daarmee de krijgsmachtdelen, die zich nu kunnen toeleggen op het optimaal uitvoeren van hun operationele taken: militaire operaties en missies in binnen- en buitenland. Het DOSCO is ingedeeld als volgt:

De personeelssterkte van het Commando Dienstencentra is 5813 burgers en 2803 militairen. Het aantal voltijdsfuncties (VTE'n) is 5449 burgers en 2802 militairen.[1] Deze combinatie zorgt voor expertise en kennis van de operationele processen. Het DOSCO bestaat uit circa 40 dienstencentra, verdeeld over de vermelde divisies NLDA en NIMH. De dienstencentra bevinden zich door heel Nederland en zijn indien nodig ook actief in het buitenland tijdens missies of oefeningen.

Een stafgroep in Utrecht ondersteunt de DOSCO-onderdelen bij de uitvoering van hun taken onder leiding van de commandant DOSCO. Sinds juli 2016 is luitenant-generaal Emile van Duren commandant van het DOSCO.

Externe link[bewerken]

Zie ook[bewerken]