Commerzbank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Commerzbank AG
Logo
Commerzbanktoren in Frankfurt am Main
Beurs Deutsche Börse: CBK
Oprichting Hamburg, 1870
Sleutelfiguren Manfred Knof (CEO)
Hoofdkantoor Frankfurt am Main, Duitsland
Werknemers 51.305 (2015)
Producten Financiële dienstverlening
Winst/jaar Gestegen€ 1062 miljoen (2015)
Website www.commerzbank.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Commerzbank AG is op een na de grootste bank in Duitsland, met meer dan 51000 werknemers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Frankfurt am Main het concern is een van de grootste partijen op de hypotheekmarkt. Na de overname van de Dresdner Bank van Allianz op 11 mei 2009 is de nieuwe Commerzbank de op een na grootste bank in Duitsland.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Commerzbank is na Deutsche Bank de grootste bank in Duitsland. Per jaareinde 2015 had het een balanstotaal van 533 miljard euro en telde het 51.305 medewerkers waarvan 12.400 in het buitenland.[1]

De bank is actief wereldwijd en heeft kantoren in 50 landen.[1] Het heeft ongeveer 16 miljoen particulieren als klant en 1 miljoen bedrijven.[1] De kernactiviteiten zijn verdeeld over vier onderdelen:

  • Private Customers, particuliere relaties
  • Mittelstandsbank, bankdiensten voor het midden- en kleinbedrijf
  • Corporates & Markets, idem voor grote zakelijke klanten
  • Central & Eastern Europe, de activiteiten in centraal en oost Europese landen en hierbinnen is Polen de belangrijkste markt.

In 2012 werd een apart onderdeel, Non-Core Assets, opgericht. Hierin zijn de activiteiten gebundeld waarvan de bank afscheid wil nemen. Dit betreffen vooral leningen voor commercieel onroerend goed, schepen en aan overheidsinstanties. Met de afbouw zijn vorderingen gerealiseerd en in 2016 zijn de resterende leningen weer ondergebracht bij de vier kernactiviteiten.[1]

De bank is beursgenoteerd en heeft een notering aan diverse Duitse effectenbeurzen, waarvan die in Frankfurt het meest belangrijk is. Buiten Duitsland worden de aandelen verhandeld in Londen, Zwitserland en de Verenigde Staten. Het aandeel was opgenomen in de DAX-index, maar ging op 24 september 2018 over naar de MDAX.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1870 werd de bank opgericht door een groep handelaren en bankiers. De Commerz- und Disconto-Bank had Hamburg als vestigingsplaats.[2] Rond de eeuwwisseling begon Berlijn een belangrijker plaats in te nemen. Naast de uitbreiding van het eigen kantorennetwerk werd in 1920 de Mitteldeutsche Privat-Bank, een regionale bank met het hoofdkantoor in Maagdenburg, overgenomen en in 1929 volgde de Mitteldeutsche Creditbank uit Frankfurt am Main.[2] Tijdens de bankencrisis dwong de overheid een fusie af met Barmer Bank-Verein Hinsberg, Fischer & Co. in Düsseldorf.[2] In 1940 kwam de naam Commerzbank Aktiengesellschaft in gebruik.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het land verdeeld over de vier geallieerden. In de DDR werden de bankonderdelen van Commerzbank genationaliseerd, en in het westen werd de bank opgesplitst in drie regionale banken, een per geallieerde zone.[2] Dit laatste was van korte duur en in 1958 werden de eerste banken alweer samengevoegd onder de oude naam Commerzbank AG met het hoofdkantoor in Düsseldorf.[2] Vanaf de jaren zeventig werden meer activiteiten in Frankfurt geconcentreerd en in 1990 werd dit ook de locatie voor het hoofdkantoor.

Overname Eurohypo[bewerken | brontekst bewerken]

Eurohypo werd in augustus 2002 gecreëerd door het samenvoegen van de hypotheekbanken Eurohypo van Deutsche Bank, Rheinhyp van Commerzbank en Deutsche Hypo van Dresdner Bank.[3] Alle drie hadden destijds ongeveer een even groot belang in de nieuwe combinatie. Doordat niemand een meerderheidsbelang had, hoefde ook geen van de drie banken Eurohypo te consolideren. Dit paste in het plan Eurohypo te verkopen door de aandelen naar de beurs toe te brengen waardoor de drie banken hun belang zouden verkleinen.

Eind 2005 deed Commerzbank een bod op de 66% van de aandelen Eurohypo die het nog niet in bezit had.[3] Het bod had een waarde van 4,5 miljard euro.[3] Eurohypo had op dat moment voor 148 miljard euro aan leningen bij klanten uitstaan en telde 2375 medewerkers.[3]

Na het uitbreken van de kredietcrisis kwam Commerzbank in financiële problemen mede door Eurohypo. Het onroerend goed daalde in waarde waardoor de hypotheekbank met kredietverliezen werd geconfronteerd. Vanaf november 2011 mocht Eurohypo geen nieuwe leningen meer verstrekken en een half jaar later viel het besluit Eurohypo op te heffen.[4] Commerzbank heeft sindsdien een groot deel van de portefeuille, gespreid over een aantal jaren, verkocht.

Overname Dresdner Bank[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 besluit Commerzbank voor bijna 10 miljard euro Dresdner Bank over te nemen.[5] Allianz, de moeder van Dresdner Bank, blijft grootaandeelhouder met een belang van 30% in de nieuwe combinatie. De nieuwe bank is met een balanstotaal van 1.117 miljard euro de tweede bank van Duitsland, maar met meer dan 11 miljoen klanten is zij groter dan de Deutsche Bank.[5] Commerzbank wil na de acquisitie een jaarlijkse kostenbesparing realiseren van 1,9 miljard euro vooral door het ontslag van 9.000 van de 72.000 medewerkers.[6] De overname werd op 11 mei 2009 definitief.

Schikking met Amerikaanse justitie[bewerken | brontekst bewerken]

Wegens illegale handelspraktijken met onder andere Iran betaalde de bank in december 2014 US$1,45 miljard aan de Amerikaanse autoriteiten.[7]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Commerzbank van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.