Commissiekaas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Commissiekaas
Mimolette vieille etuvee.jpg
Herkomst Rijsel
Gewicht 3 tot 4,5 kg
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken
Gesneden Commissiekaas

Commissiekaas of Dutch mimolette is een halfharde tot harde kaas, bereid uit koemelk, oranje tot oranjerood van kleur, en afgeplat bolvormig of balkvormig van vorm. In de meeste gevallen heeft de kaas echter de vorm van een traditionele Edammer kaas. De 3 tot 4,5 kilogram wegende commissiekaas is bereid uit gepasteuriseerde grondstoffen met voor commissiekaas typische cultures van melkzuur- en aromavormende micro-organismen, en gezouten door pekelen. De kaas wordt oranje gekleurd met anatto of caroteen. Commissiekaas wordt geplastificeerd en voor de export ook wel van een rode paraffinelaag voorzien.

In Nederland is de kaas alleen in sommige kaasspeciaalzaken te krijgen. In Frankrijk daarentegen ligt de mimolette in elke supermarkt. Ook in België is hij op heel wat plaatsen verkrijgbaar, zowel in bolvorm alsook gesneden.

Deze Franse soort is vermoedelijk van oorsprong een imitatie van Edammer kaas, ontstaan in de 17e eeuw, toen buitenlandse waren verboden werden door het mercantilisme van Jean-Baptiste Colbert. De kleur is in die tijd ontstaan om het onderscheid aan te geven tussen Nederlandse en Franse kazen. Nog altijd worden mimolettekaasjes in Noord-Frankrijk gemaakt. De kaas wordt daar echter anders gerijpt en niet geplastificeerd om kaasmijt de gelegenheid te geven een bepaald karakter aan de kaas te geven.