Communiqué (album)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
'Communiqué'
Album van Dire Straits
(Albumhoes op en.wikipedia.org)
Uitgebracht 15 juni 1979
Opgenomen 1978 / 1979
Genre Rock
Duur 42:24
Label(s) Warner Brothers
Producent(en) Barry Beckett, Jerry Wexler
Chronologie
1978
Dire Straits
  1979
''Communiqué''
  1980
Making Movies

(en) Allmusic-pagina
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Communiqué is het tweede studioalbum van Britse rockband Dire Straits en is wereldwijd uitgebracht op 15 juni 1979 door Vertigo Records en in de VS door Warner Bros. Het album bracht het nummer Lady Writer voort. Dit nummer bereikte plek 45 van de Billboard Hot 100, en nummer 51 in de UK Singles Chart. Het album werd nummer 1 in de albumhitlijst van Duitsland, Nieuw-Zeeland, en Zweden. In thuisland Verenigd Koninkrijk bereikte het album plaats vijf en in de VS belandde het op plaats elf van de nationale hitlijst. In de VS bereikte het album de Gouden Status terwijl in het Verenigd Koninkrijk de Platina Status werd behaald en in Frankrijk zelfs dubbel-platina.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Communiqué sloot qua stijl precies aan op die van het vorige album, het titelloze debuutalbum van Dire Straits. Aangezien het slechts een paar maanden later werd uitgegeven kon Communiqué aansluiten op het grote succes van zijn voorganger. Desondanks werd het album door de critici slechter ontvangen. Het bekendste nummer werd Lady Writer, dat deed denken aan de hit van het eerste album, Sultans of Swing.

Opnamen[bewerken | brontekst bewerken]

Communiqué werd opgenomen van 28 november tot 12 december 1978 in de Compass Point Studio's in Nassau. Het album is geproduceerd door Barry Beckett en Jerry Wexler, ervaren producers van Muscle Shoals Sound Studio die eerder al samenwerkten met legendarische figuren uit de muziekgeschiedenis als Wilson Pickett, Aretha Franklin, the Staple Singers, The Rolling Stones, Traffic, Elton John, Boz Scaggs, Willie Nelson en Paul Simon.

Artiesten[bewerken | brontekst bewerken]

Overige meewerkenden[bewerken | brontekst bewerken]

Productie: Barry Beckett, Jerry Wexler Engineer: Jack Nuber Mixing: Gregg Hamm Mastering: Bobby Hata Mastering Supervisor: Paul Wexler Remastering: Bob Ludwig Project Coordinator: Jo Motta Series Concept: Gregg Geller Art Direction: Alan Schmidt Illustraties: Geoff Halpin

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Communiqué was het eerste album dat in Duitsland binnenkwam op nummer een. Nog bijzonderder was dat het titelloze debuutalbum van Dire Straits nog op de derde positie van de nationale hitlijsten van dat land stond. Het album werd wereldwijd 7 miljoen keer verkocht, waarvan 3,6 miljoen in Europa.

In 1996 werd Communiqué, evenals het overige repertoire van Dire Straits digitaal geremasterd en wereldwijd opnieuw uitgebracht.

Artwork[bewerken | brontekst bewerken]

De albumhoes is ontworpen door Grant Advertising UK. De hoes won een NME Award voor de albumhoes van het jaar 1979.

Tracks[bewerken | brontekst bewerken]

Communiqué
Nr. Titel Duur
1. Once Upon A Time In The West 5:25
2. News 4:14
3. Where Do You Think You're Going 3:49
4. Communiqué 5:49
5. Lady Writer 3:45
6. Angel Of Mercy 4:36
7. Portobello Belle 4:29
8. Single Handed Sailor 4:42
9. Follow Me Home 5:50
Totale duur: 42:24