Communistische Jeugdbond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van De Zaaier (jeugdbond) in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).

De Communistische Jeugdbond (CJB) was een Nederlandse communistische politieke jongerenorganisatie. De organisatie werd in 1920 gevormd en was de opvolger van De Zaaier. De CJB bestond tot 1938.

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1901 werd De Zaaier opgericht. Deze was gelieerd aan de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP). De Zaaier had een zekere organisatorische zelfstandigheid ten opzichte van de SDAP en was duidelijk radicaler. Na de afsplitsing van de Sociaal-Democratische Partij (SDP) in 1909 werd deze de moederpartij. De Zaaier kreeg steeds meer revolutionair-socialistische trekken. In 1919 werd de naam veranderd in Revolutionair Socialistische Jeugdbond. Een jaar later werd de naam - in aansluiting op de verandering van de Sociaal Democratische Partij in Communistische Partij Holland - veranderd in Communistische Jeugdbond (CJB). De naam De Zaaier bleef nog wel jarenlang in gebruik.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de activiteiten van de CJB behoorden het verspreiden van antimilitaristische propaganda, het organiseren van stakingen (inclusief de eerste Nederlandse scholierenstakingen) en de scholing van de leden. Onder dit laatste viel ook lichamelijke opvoeding.

De CJB was lid van de Communistische Jeugd Internationale en gaf een blad uit dat De Jonge Communist heette. In 1938 verdween de organisatie. Als opvolger kan het Algemeen Nederlands Jeugd Verbond (ANJV) aangemerkt worden. In de jaren 80 werd de CJB heropgericht door de VCN, maar uiteindelijk verdween ook deze CJB. In 2003 werd te Amsterdam opnieuw de CJB opgericht: Communistische Jongeren Beweging.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]