Compassion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Compassion
Opgericht 1952
Plaats Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten, Colorado Springs
Werkgebied ontwikkelingssamenwerking, financiële adoptie
Directeur Santiago Mellado
Motto Kinderen bevrijden van armoede in Jezus' naam
Website

Compassion is een internationale christelijke organisatie die zich bezighoudt met ontwikkelingssamenwerking door het financieel laten adopteren van kinderen en studenten in ontwikkelingslanden.

Doel en activiteiten[bewerken]

Compassion werkt via een sponsorprogramma, waarmee kinderen/jongeren van 0 tot 20 jaar individueel kunnen worden gesteund. Al het werk vindt plaats vanuit lokale kerken, waarbij vanuit een 'holistische' benadering wordt voorzien in goed onderwijs, gezonde voeding, medische begeleiding, emotionele zorg, karakterontwikkeling en voorlichting. Sponsors kunnen corresponderen met de kinderen die zij sponsoren. Compassion werkt vanuit een christelijke visie en met lokale medewerkers die de problemen en omstandigheden in hun dorp, stad of wijk het beste kennen. Er worden (2015) meer dan 1,6 miljoen kinderen ondersteund via ongeveer 6.700 lokale kerken in 26 landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika.

Internationaal bekende (christelijke) artiesten als Darlene Zschech, Rebecca St. James en Michael W. Smith zijn ambassadeur van de organisatie.

Naast kindsponsoring voert Compassion gemeenschapsprojecten uit en projecten om (zwangere) moeders en pasgeboren baby's door de eerste levensjaren te leiden. Ook is Compassion actief door noodhulp bij rampen in gebieden waar de organisatie werkt, zoals de aardbeving in Haïti in 2010 en supertyfoon Haiyan op de Filipijnen (2013).

Geschiedenis[bewerken]

Kantoor van Compassion Nederland

De Amerikaanse legerpredikant Everett Swanson werd uitgezonden naar Zuid-Korea. Om de vele weeskinderen te helpen die hij daar tegenkwam, richtte hij bij thuiskomst in 1952 de Everett Swanson Evangelistic Association op. In eerste instantie ondersteunde Swanson met het binnengekomen geld weeshuizen, later zette hij een sponsorprogramma op. In 1963 werd de naam van de organisatie gewijzigd in Compassion, gebaseerd op de Bijbeltekst Mattheus 15:32, waar in het Engels staat: "I have compassion on the multitude. I will not send them away hungry".

Later ontstonden wereldwijd dochterorganisaties; Compassion Nederland, gevestigd in Apeldoorn, is actief sinds 1996 en draagt het keurmerk van het CBF. De organisatie wordt aangemerkt als Algemeen nut beogende instelling (ANBI). Via Compassion Nederland werden begin 2015 ongeveer 37.000 kinderen gesponsord.

Projectlanden[bewerken]

Compassion werkt in de volgende ontwikkelingslanden:

Externe links[bewerken]