Computerspelindustrie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De computerspelindustrie is de verzamelnaam voor bedrijven die zich bezighouden met het ontwikkelen en verkopen van computerspellen voor zowel pc's als spelcomputers. De eerste commerciële spellen werden verkocht in de jaren 70 van de twintigste eeuw, en in de loop der jaren is het uitgegroeid tot een industrie met een omzet van 10 miljard euro. In de industrie zijn duizenden mensen werkzaam, niet alleen de programmeurs maar ook tekenaars, componisten en spelontwerpers.

In Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland doet al sinds de jaren 80 actief mee met de computerspelindustrie.[1] In 1985 werd de game Eindeloos gemaakt door Radarsoft en uitgegeven door Philips. Davilex Games ontwikkelde games tussen 1995 en 2006.

In 2012 heeft een groep met onder meer de TFI, TNO, Control en Monpellier Venture uitgebreid onderzoek gedaan naar de Nederlandse game-industrie.[2] Sinds 2013 zijn er bijna 330 Nederlandse bedrijven actief in deze industrie. Naast grote ontwikkelaars zoals Guerrilla Games, is de Nederlandse industrie vooral bevolkt door kleinere onafhankelijke studio's waarvan een flink aantal zijn gevestigd in de Dutch Game Garden in Utrecht.

Verder heeft de Nederlandse industrie ook een eigen branchevereniging, de Dutch Games Association (DGA). Ook is er een vakblad voor de Nederlandse industrie, genaamd Control.

Belangrijke bedrijven[bewerken | brontekst bewerken]

Belangrijke bedrijven in de industrie zijn: