Concepción de La Vega

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Concepción de La Vega
Plaats in de Dominicaanse Republiek Vlag van Dominicaanse Republiek
Concepción de La Vega
Concepción de La Vega
Situering
Provincie La Vega
Coördinaten 19° 13′ NB, 70° 32′ WL
Algemeen
Inwoners (2002) 98.386
Portaal  Portaalicoon   Caraïben

Beluister

(info)

Concepción de La Vega is een stad in de Dominicaanse Republiek, gesticht door Christoffel Columbus in 1495, en werd de hoofdstad van de provincie La Vega Real "de vlakte van de Koning". De naam Concepcion de La Vega wordt nu gebruikt voor de municipio[1]. De huidige hoofdstad La Vega ligt enkele kilometers zuidelijker en heeft ongeveer 100.000 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

Het begon met de bouw van het kleine fort Santo Tomas op 17 maart 1494. In 1495, na de slag om Santo Tomas, stichtte Christoffel Columbus daar een nieuwe gemeenschap die Concepción de la Vega werd genoemd[2]. In 1508 werd er veel goud gedolven en groeide de stad verder uit. Het was in 1510 een van de grootste en belangrijkste steden van west Indië en Europa. De stad werd in 1562 verwoest door een aardbeving. Het werd verplaatst naar de huidige locatie van de stad La Vega. Men noemt het nu ook nog La Vega Real en Concepción de la Vega, hoewel dit feitelijk onjuist is.

Vervolg[bewerken]

De oude verwoeste stad veranderde voornamelijk in landbouwgebied en werd als zodanig gebruikt[3]. in 1975 had de overheid het voornemen om het gebied te beschermen, waarna in 1976 een deel van de originele stad door het Dominicaanse gouvernement werd gekocht. Hierdoor is het nu het National Park of Concepción de la Vega. Er zijn nog delen in particulier bezit, waar de overheid nog geen toestemming heeft voor onderzoek. Men verwacht daar nog wel resten van de geschiedenis te vinden.

Noten[bewerken]

  1. Municipio is een (zelfstandig) deel van een Provincie
  2. letterlijk vertaald uit Diccionario Vértide dominicano de la Lenqua Español "De bevruchting van de vlakte".
  3. Er werd op grote schaal suikerriet verbouwd.

Referenties[bewerken]