Concerto for Bass Clarinet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Concerto for Bass Clarinet
Componist Kees Vlak
Soort compositie Klarinetconcert
Gecomponeerd voor basklarinet, harmonieorkest
Compositiedatum 1982
Première 1982
Opgedragen aan Peter Eggenhuizen
Duur ± 20'30"
Een basklarinet
Een basklarinet
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Concerto for Bass Clarinet is een compositie voor basklarinet en harmonieorkest van de Nederlandse componist Kees Vlak.

Geschiedenis[bewerken]

Dit Concerto for Bass Clarinet en harmonieorkest is geschreven in opdracht van de Hoogovens Harmonie in IJmuiden en is opgedragen aan de solist Peter Eggenhuizen. Voor hij dit werk componeerde, heeft hij urenlang naar een begaafd basklarinettist geluisterd. Zo ontdekte hij dat het instrument een omvang van vijf octaven heeft en dat het ook lichter aanspeelt dan de gewone bes klarinet. Ten slotte werd hij vooral door de mooie unieke klankkleur in het hoge register bekoord. Al deze elementen speelden een rol bij het tot stand komen van dit concerto.

Muziek[bewerken]

Het is opgevat volgens de driedelige klassieke structuur van het concerto.

Allegro[bewerken]

Het eerste deel werd in strenge Sonatevorm gecomponeerd en bevat een fijne cadens. De cadens eist wel een grote vaardigheid en kunstzinnigheid van de solist.

Andantino[bewerken]

Het tweede is een langzaam lyrisch deel, dat door de steeds wisselende instrumentatie een impressionistisch karakter heeft.

Allegro assai e Scherzando[bewerken]

Dit deel werd als een virtuoos scherzo opgevat, zij het met talrijke mutaties. Zo vangt de herhaling met het tweede thema aan, terwijl het eerste thema het werk opnieuw afsluit. Door het nauw contact met de solist wist de componist hier de uitgebreide mogelijkheden van de basklarinet (een schitterend instrument, dat te weinig op de voorgrond komt) uit te buiten.

Dit concerto voor basklarinet is het meest ambitieuze werk van Kees Vlak.

Discografie[bewerken]

Het werk is op cd opgenomen door Peter Beerkens (basklarinet) en de Koninklijke Militaire Kapel onder leiding van Pierre Kuijpers op het label Molenaar Edition B.V., MBCD 31.1035.72 - Kees Vlak Composer - Concertserie 14.

Orkestratie[bewerken]