Concurrentie (ecologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Concurrentie is een begrip in de ecologie, dat duidt op het gebruik van het milieu door organismen met overeenkomstige behoeften. Er kan concurrentie plaatsvinden om ruimte, om voedingsstoffen en water, of om licht. Men onderscheidt twee typen concurrentie:

  1. infraspecifieke concurrentie is de concurrentie tussen individuen van een populatie van één soort (=species)
  2. interspecifieke concurrentie is de concurrentie tussen individuen van verschillende soorten.

De infraspecifieke concurrentie is een drijvende kracht achter natuurlijke selectie en een belangrijk mechanisme van de evolutie. De infraspecifieke concurrentie is sterker dan interspecifieke concurrentie omdat de individuen van één soort sterker overeenkomstige eisen stellen dan de individuen van verschillende soorten.

Het begrip wordt onder andere gebruikt in:

  • Competitieve exclusie: is een begrip uit de ecologie, dat betrekking heeft op de wederzijdse uitsluiting bij soorten die dezelfde niche bezetten. Het is een ecologisch principe dat stelt dat twee soorten niet naast elkaar kunnen bestaan als zij in volledige concurrentie zijn.
  • Concurrentie is ook een begrip in de vegetatiekunde, dat betrekking heeft op planten die dezelfde behoeften hebben, maar waarin het milieu niet kan voorzien. Er kan concurrentie plaatsvinden om ruimte, om voedingsstoffen en water, of om licht.

Zie ook[bewerken]