Condado de Treviño

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Condado de Treviño
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
Condado de Treviño (Spanje)
Condado de Treviño
Situering
Autonome regio Castilië en León
Provincie Burgos
Coördinaten 42° 44′ NB, 2° 45′ WL
Algemeen
Oppervlakte 261 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
1.338
(5 inw./km²)
Provincie- en
gemeentecode
09.109
Portaal  Portaalicoon   Spanje
De snelweg N-1 nabij Treviño

Condado de Treviño (Baskisch: Trebiñuko Konderria; letterlijk: Graafschap Treviño) is een gemeente in de Spaanse provincie Burgos in de regio Castilië en León, met als hoofdplaats Treviño (Baskisch: Trebiñu). De gemeente, die geheel omringd wordt door Baskenland, heeft een oppervlakte van 260,71 km². Condado de Treviño telt 1.338 inwoners (1 januari 2016).

De gemeente wordt geheel omringd door de Baskische provincie Álava en is dus een exclave van Burgos en Castilië en León. De hoofdstad van Álava, Vitoria-Gasteiz, is veel dichter bij dan Burgos.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de 13e eeuw ruilden de koningen van Castilië en Navarra enkele gebieden: Treviño werd door Navarra aan Castilië overgedragen in ruil voor enkele plaatsen in het huidige La Rioja. Sindsdien is Treviño altijd onderdeel van Castilië geweest en behoort het nu tot Castilië en León, een autonome regio binnen Spanje.

Relatie met Baskenland[bewerken | brontekst bewerken]

IJveraars voor een verenigd Baskenland zien Treviño vaak als onderdeel van Baskenland en willen de overdracht van het gebied naar de provincie Álava. De regering van Castilië en León verzet zich hiertegen.

In 1998 werd een referendum georganiseerd over de vraag of de gemeente deel moet uit gaan maken van Baskenland. Twee op de drie inwoners stemden vóór de overgang naar Baskenland, maar de Spaanse regering verklaarde het referendum ongeldig. Treviño heeft ondertussen zijn banden met de Baskische regering versterkt, waardoor onder meer kinderen Baskisch op school krijgen.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bron: INE, 1857-2011: volkstellingen
Opm.: In 1857 werden de gemeenten Pariza en Saseta aangehecht; in 1930 werd de gemeente Añastro aangehecht

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Condado de Treviño van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.