Condiment

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
07-12-2017

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De reden die hiervoor is opgegeven, luidt: Ik heb op de overlegpagina bijna een half jaar geleden een verzoek tot verduidelijking gedaan omtrent dit artikel, maar geen reactie gekregen. Het is naar mijn idee (en dat van Van Dale) geen Nederlands woord of begrip, maar een Engelse categorie. Alles wat ik hier lees kan ik onderbrengen bij sauzen, oliën, kruiden of specerijen en ik zie geen overstijgend geheel..

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de verwijderingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden. (/)

Een condiment is een toevoeging bij voeding, dit om smaak toe te voegen of te versterken. Voorbeelden zijn mosterd, tomatenketchup, mayonaise, worcestersaus, sojasaus, sambal, chutney, piccalilly en gekruide azijn.

Peper en zout zijn geen condimenten omdat ze niet zijn klaargemaakt op basis van een recept. Zuurkool bij een hot-dog is een condiment, terwijl witte kool met een bijbehorende saus een gerecht is.

Condimenten zijn in de kern smaakmakers gericht op het intensiveren c.q. versterken van de smaak van gerechten. De sterke invloed, de onderlinge uitwisselbaarheid en de onderlinge versterking van condimenten op de hoofdbestanddelen van een maaltijd, verschaffen de bereider veel mogelijkheden tot inspiratie. Condimenten zijn onder andere: sauzen, mengsels van kruiden en specerijen, oliën en dressings. Ook kruidenmixen, rubs, marinades (droog en nat), pekelmixen, chutneys, bruschetta’s vallen onder condimenten.

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]