Conor Cruise O'Brien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Conor Cruise O’Brien)
Ga naar: navigatie, zoeken

Conor Cruise O'Brien (Dublin, 3 november 1917 - 18 december 2008) was een Iers politicus en journalist. O'Brien was een der belangrijkste intellectuelen van de Irish Labour Party in de jaren 1960. Hij begon zijn carrière als ambtenaar bij het ministerie van financiën en later bij het ministerie van buitenlandse zaken. Nadien werkte hij voor de Verenigde Naties en werd in 1960/1961 door VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld als bijzonder vertegenwoordiger naar het jonge Congo gezonden.

Nadien wijdde O'Brien zich aan een academische carrière en keerde terug naar Ierland. Bij de verkiezingen van 1969 kwam hij uit in het kiesdistrict North-East Dublin en won voor de Irish Labour Party een zetel in de Dáil Éireann. Tot bij zijn verkiezingsnederlaag in 1977 bleef hij Teachta Dála. Nadien werd hij lid van het Ierse hogerhuis. Van 14 maart 1973 tot 25 mei 1977 was hij minister voor post en telegrafie in de Fine Gael/Irish Labour Party-coalitieregering van Liam Cosgrave. Van 1978 tot 1981 was O'Brien hoofdredacteur van de Britse krant The Observer.

O'Brien was een uitgesproken tegenstander van republicanisme en was van 1996 tot 2005 lid van de Noord-Ierse partij van de unionisten van Robert McCartney. In 2005 keerde hij terug naar de Irish Labour Party.

O'Brien huwde een tweede maal met de schrijfster Maire MacantSaoi en adopteerde met haar twee kinderen. Uit zijn eerste huwelijk had hij drie kinderen.

Externe links[bewerken]