Conserve (W.F. Hermans)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Conserve (1947) is de debuutroman van Willem Frederik Hermans, geschreven in de bezettingstijd (1943) en uitgegeven in 1947. Het verhaal speelt deels onder de Mormonen in de Amerikaanse staat Utah en deels onder Indianen in Zuid-Amerika.

Geschiedenis[bewerken]

Hermans schreef Conserve in 1943, gedurende de bezetting. In 1946 verscheen een fragment in het tijdschrift Criterium, waarvan Hermans redacteur was. Hermans had het manuscript aangeboden aan uitgeverij Contact, waar het echter werd afgewezen omdat men het verhaal 'te negatief' vond om in het fonds te passen.[1] Wel verscheen een fragment in het juninummer van het door Contact uitgegeven tijdschrift Proloog. De zogeheten 'circulatie-envelop' waarin inzendingen langs de redacteuren van het tijdschrift rondging en die daarop hun aanmerkingen noteerden, is bewaard gebleven en bevindt zich thans in het Letterkundig Museum. Hierop staat dat Hermans' inzending op 3 mei 1946 was ingekomen en op 22 juli afgehandeld, wat erop wijst dat het juninummer te laat verscheen.[2] De redactionele notities wijzen uit dat de toen nog onbekende Hermans veel indruk maakte: 'Hermans lijkt mij een van de meestbelovende prozaschrijvers', noteerde redactielid Kees Lekkerkerker op 15 juni. 'Hoewel de roman als geheel m.i. niet geslaagd is,' noteerde redactielid Scheepmaker, 'bevat hij vele waarborgen voor H.'s belangrijkheid als prozaïst. Vooral de stijl is opmerkelijk.' Als laatste oordeelde redactielid Spierdijk op 16 juli: 'Voor. Goed geschreven, tamelijk onsympathiek.'[3] Toen het nummer verscheen, was al bekend dat de roman zou verschijnen bij W.L. Salm & Co. te Amsterdam. Voor de bundel Drie melodrama's (G.A. van Oorschot, 1957) werd de roman geheel herschreven. In 2005 verscheen Conserve samen met De tranen der acacia's (1949) als deel 1 in Hermans' Volledige werken.

Inhoud[bewerken]

Het verhaal speelt gedeeltelijk in de Verenigde Staten onder de Mormonen in Salt Lake City en gedeeltelijk in Zuid-Amerika onder de indianen. Ferdinand en Onitah zijn de hoofdpersonen.

Externe links[bewerken]