Constance van Aragon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Constance van Aragon
1179-1222
KonstancieAragonska Uhry.jpg
Koningin-gemalin van het Heilige Roomse Rijk
Periode 1212-1220
Voorganger Maria van Brabant
Opvolger Margaretha van Oostenrijk
Keizerin-gemalin van het Heilige Roomse Rijk
Periode 1220-1222
Voorganger Maria van Brabant
Opvolger Yolande van Jeruzalem
Koningin-gemalin van Hongarije
Periode 1198-1204
Voorganger Margaretha van Frankrijk
Opvolger Gertrudis van Meranië
Vader Alfons II van Aragón
Moeder Sancha van Castilië

Constance van Aragón (?, 1179 - Catania, 23 juni 1222) was een dochter van koning Alfons II van Aragón en van Sancha van Castilië.

Zij was in 1198 gehuwd met Emmerik van Hongarije en had samen met hem een kind: Ladislaus. Na het overlijden van Emmerik, werden Constance en haar zoon feitelijk gevangenen van Emmeriks broer Andreas. Constance slaagde erin om samen met haar zoon te ontsnappen en naar Wenen te vluchten, waar Ladislaus evenwel spoedig overleed.

Zij keerde vervolgens terug naar Aragón waar zij samen met haar moeder in een klooster in Sijena verbleef. Om goed te staan met de paus, huwelijkte haar broer Peter Constance vervolgens in 1209 uit aan de beschermeling van de paus, de jonge Frederik I van Sicilië. Zij kregen een zoon, Hendrik VII die later tragisch aan zijn einde zou komen. In 1212 werd haar echtgenoot tot Duits koning gekroond. Constance bleef in Sicilië en werd regent van Sicilië tot 1220. In dat jaar werden Frederik en Constance tot keizer en keizerin gekroond door paus Honorius II. Minder dan twee jaar later overleed Constance in Catania aan malaria.

De kroon van Constance van Aragón in Byzantijnse stijl (Kamelaukion)