Constant prepayment rate

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Constant Prepayment Rate)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Constant Prepayment Rate (CPR) of Conditional Prepayment Rate is een factor die voornamelijk wordt gebruikt bij Asset & Liability Management van banken in het bereiken van een optimale mismatch positie.

De CPR geeft de hoeveelheid vervroegde aflossingen (aflossingen op een eerder moment dan contractueel was afgesproken) op een kredietportefeuille weer als percentage van de totale kredietportefeuille. Een prepayment rate van bijvoorbeeld 10% wil zeggen dat te verwachten is dat in het komende jaar 10% van de uitstaande kredietportefeuille vervroegd zal worden afgelost.

Het belang van banken om de prepayment rate van een kredietportefeuille goed in beeld te hebben, ligt zoals gezegd in het bereiken van een optimale mismatch positie. Indien een bank beter kan voorspellen in welke mate er vervroegd zal worden afgelost, dan kan zij haar aantrekken van gelden hierop afstemmen door te variëren in looptijden.

Een voorbeeld:

Van hypotheken met een rentevaste periode van 20 jaar is bekend dat de CPR op een zeker moment in de tijd 5% bedraagt. Dit betekent dus dat verwacht wordt dat in het komende jaar 5% van die hypotheken vervroegd zal worden afgelost. Op het moment dat er nu een cliënt bij de bank komt en een hypotheek van bijvoorbeeld EUR 100.000,- met rentevaste periode van 20 jaar afsluit, zal de bank er in een ideaalsituatie voor zorgen dat zij voor EUR 5.000,- aan geld met een rentevaste periode van 1 jaar zal inkopen, voor EUR 5.000,- met een rentevaste periode van 2 jaar, enzovoort. Bij een normale yieldcurve zal dit tot een gunstiger resultaat leiden dan wanneer het gehele bedrag van EUR 100.000,- was aangetrokken voor een rentevaste periode van 20 jaar.