Constante tijd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de complexiteitstheorie kan een algoritme in constante tijd of O(1) tijd uitgevoerd worden als de benodigde tijd niet afhangt van de grootte van de invoer. Het uitvoeren van zo'n algoritme vereist een constante hoeveelheid tijd ongeacht de grootte van de invoer. Voorbeelden hiervan zijn het opvragen van een element uit een array, het opvragen van het eerste element van een gelinkte lijst of het controleren of een natuurlijk getal in binaire notatie even is.

Het vinden van een element in een ongesorteerde lijst verloopt niet in constante tijd want daarvoor moet mogelijk de gehele lijst doorlopen worden en de benodigde tijd hangt dus af van het aantal elementen, n, in de lijst. Het opzoeken van een element in een ongesorteerde lijst verloopt in lineaire tijd, O(n), aangezien het lineair afhangt van n. Deze manier van zoeken wordt daarom ook wel lineair zoeken genoemd.

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

Een algoritme kan in constante tijd uitgevoerd worden als er een constante c bestaat zodanig dat het aantal operaties begrensd wordt door deze c. Deze constante c kan verschillen per algoritme. De complexiteitsgraad wordt ook genoteerd als O(1).

Een algoritme dat A(n) operaties vereist, waarbij n de grootte van de invoer is, wordt uitgevoerd in O(1) tijd als geldt dat 0 ≤ A(n) ≤ c, voor alle n en een constante c.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Herhaling[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer een algoritme in constante tijd uitgevoerd wordt, wil dat niet zeggen dat bepaalde zaken niet meerdere keren gebeuren. Het is best mogelijk om een operatie in constante tijd meerdere keren uit te voeren, zolang dit aantal maar niet afhangt van de invoer. Bijvoorbeeld: het opvragen van exact 100 elementen uit een array; het opvragen van een element uit een array gebeurt in constante tijd en 100 is een vaste constante die niet afhangt van de grootte van de array. Het algoritme als geheel gebeurt dus in constante tijd. Men noteert dit nog steeds als O(1) en niet als O(100).

Ook het volgende gebeurt in constante tijd:

for x = 1 to 100:
for y = 1 to 200:
voer operatie in constante tijd uit

Het aantal keer dat de operatie wordt uitgevoerd is namelijk 100 * 200 keer (een constant aantal) en de operatie zelf gebeurt ook in constante tijd.

Benodigde tijd kan verschillen[bewerken | brontekst bewerken]

Het is wel mogelijk dat de benodigde tijd verschilt afhankelijk van de invoer, zolang de benodigde tijd altijd begrensd wordt door een constante c. Een voorbeeld is het volgende stuk pseudocode, waarbij a en b getallen zijn:

if (b < a)
verwissel a en b

Na het uitvoeren van deze code geldt dat a ≤ b. Mocht het al zo zijn dat voor de ingevoerde getallen a en b geldt dat a ≤ b, dan worden de getallen niet verwisseld. Het algoritme verloopt dan nog steeds in constante tijd want er is een constante c te geven zodanig dat de benodigde tijd begrensd wordt door deze constante. In het slechtste geval zal zowel het controleren van a en b als het verwisselen plaatsvinden; de benodigde tijd hiervoor bestaat uit hooguit c operaties. In het beste geval zal alleen de controle op a en b uitgevoerd worden, wat zeker minder is dan de constante c.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]