Continental Divide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Continental Divide bij Nationaal park Yellowstone

De Continental Divide (ook wel Great Divide of Continentale waterscheiding) is een bergkam in Noord- en Midden-Amerika die fungeert als waterscheiding. Dat wil zeggen dat hij de stroomgebieden van de verschillende rivieren op het continent die uitkomen in de Grote Oceaan scheidt van die van de rivieren die uitkomen in de Atlantische Oceaan.

In het algemeen wordt er met de Continentale Waterscheiding de bergkam van Alaska via Canada en de Verenigde Staten naar Mexico bedoeld. Het grootste deel van de waterscheiding volgt de Rocky Mountains in Canada en de Verenigde Staten. Er wordt ook over andere waterscheidingen gesproken, waarbij de Noordelijke IJszee en de Golf van Mexico meegenomen worden.

Het betreft hier echter een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid aangezien veel regenwater de oceanen nooit bereikt: er zijn namelijk verschillende endoreïsche bekkens, waarin de neerslag wordt opgeslagen in grondwaterbekkens en daarna verdampt. Het betreft hier onder andere het Grote Bekken met een oppervlakte van 520.000 km² in het westen van de Verenigde Staten en het Great Divide Basin met een oppervlakte van 10.000 km², dat in Wyoming midden op de continentale waterscheiding ligt.

Langs de continentale waterscheiding loopt de Continental Divide Trail, een langeafstandswandelroute van 5000 km tussen Mexico en Canada.

De rode lijn is de Continental Divide. Het Great Divide Basin is iets ten noordwesten van de U van USA te vinden
Het oranje gebied is het Grote Bekken

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Kaart van waterscheidingen in Noord-Amerika
  • (en) Artikel, kaarten en gegevens van de National Atlas of the United States
Zie de categorie Continental Divide of the Americas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.