Continental Divide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Continental Divide bij Nationaal park Yellowstone

De Continental Divide (ook wel Great Divide of Continentale Waterscheiding) is een bergkam in Noord- en Midden-Amerika die fungeert als waterscheiding. Dat wil zeggen dat hij de stroomgebieden van de verschillende rivieren op het continent die uitkomen in de Grote Oceaan scheidt van die van de rivieren die uitkomen in de Atlantische Oceaan.

In het algemeen wordt er met de Continentale Waterscheiding de bergkam van Alaska via Canada en de Verenigde Staten naar Mexico bedoeld. Het grootste deel van de waterscheiding volgt de bergkam van de Rocky Mountains in Canada en de Verenigde Staten. Er wordt ook over andere waterscheidingen gesproken, waarbij de Noordelijke IJszee en de Golf van Mexico meegenomen worden.

Het betreft hier echter een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid aangezien veel regenwater de oceanen nooit bereikt: veel neerslag wordt opgeslagen in grondwaterbekkens en verdampt daarna. Het betreft hier vooral het Grote Bekken in het westen van de Verenigde Staten. Een ander groot opvanggebied van de rivieren wordt gevormd door de Grote Meren, op de grens van de Verenigde Staten en Canada.

Een bijzonderheid binnen het verloop van de waterscheiding vormt het Great Divide Basin in Wyoming: een gebied zonder afvloeiing met een oppervlakte van 10.000 km². Het Great Divide Basin ligt als het ware binnen de continentale hoofdwaterscheiding.

Langs de continentale waterscheiding loop de Continental Divide Trail, een wandelroute van 5000 km tussen Mexico en Canada.

De rode lijn is de Continental Divide. Het Great Divide Basin is iets ten noordwesten van de U van USA te vinden
Westelijk in het oranje ligt het Grote Bekken

Externe links[bewerken]