Contraniem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
19-08-2019
Genomineerd: verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Een contraniem of controniem is een woord dat twee tegengestelde betekenissen heeft. Een contraniem is dus een antoniem van zichzelf. Dit fenomeen lijkt eerder zeldzaam in het Nederlands, maar komt in andere talen vaker voor.

Voorbeelden van contraniemen:

  • voorkomen: 'iets komt voor' of 'voorkom dat iets gebeurt'
  • laten: 'dat moet je laten gebeuren' of 'dat moet je laten'

Soms is de contranieme betekenis gebaseerd op foutief taalgebruik. Zo betekent 'weerhouden' eigenlijk dat je iets tegenhoudt. Bijvoorbeeld: Wat weerhoudt jou ervan om...? Maar het woord wordt vaak foutief gebruikt als 'selecteren'. Bijvoorbeeld: Wij hebben uw kandidatuur/project weerhouden.

Zie ook[bewerken]