Renewi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Coolrec)
Renewi plc
Logo
Beurs LSE: RWI
Oprichting als Shanks: 1880
Fusie met Van Gansewinkel in 2017
Sleutelfiguren Otto de Bont (CEO)
Ben Verwaayen (voorzitter)
Hoofdkantoor Dunedin House,
Mount Farm,
Auckland Park,
Milton Keynes,
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werknemers 6714 (in fte, 31 maart 2023)[1]
Producten Afvalinzameling en verwerking
Industrie afvalverwerking
Omzet/jaar £ 1892 miljoen (2022/23)[1]
Winst/jaar £ 66,6 miljoen (2022/23)[1]
Marktkapitalisatie € 541 miljoen (3 nov. 2023)
Website Renewi
Portaal  Portaalicoon   Economie

Renewi is een afvalverwerker en recyclebedrijf. Het bedrijf is in 2017 ontstaan na een fusie van Shanks Group plc met Van Gansewinkel Groep BV en staat genoteerd aan de London Stock Exchange en de Euronext Amsterdam.[2][3]

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Renewi zamelt afval in en recyclet het weer tot bruikbare materialen, zoals gerecycled papier, metaal, kunststof, glas, hout, bouwstoffen, compost en energie en draagt zo concreet bij aan een circulaire economie. Renewi telt ruim 8000 medewerkers die vanuit 198 vestigingen opereren, verspreid over negen landen in Europa en Noord-Amerika.[4] België en Nederland zijn de twee belangrijkste markten, hier werd in 2018/19 zo'n twee derde van de totale omzet gerealiseerd. Het bedrijf heeft een gebroken boekjaar dat loopt tot en met 31 maart.

De aandelen van Renewi staan genoteerd aan de London Stock Exchange. Vanaf 30 januari 2020 heeft het ook een beursnotering aan Euronext Amsterdam.[5]

Het bedrijf is opgedeeld in 5 divisies, met een aantal zusterbedrijven.

Commercial Netherlands & Belgium[bewerken | brontekst bewerken]

Dit onderdeel van het bedrijf omvat de inzameling, sortering, verwerking en recycling van afval uit een reeks van afvalbronnen.

Hazardous waste[bewerken | brontekst bewerken]

Dit onderdeel bestond uit drie bedrijven: Reym, Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) en CFS. Echter besloot moederbedrijf Renewi in november 2018 om dochteronderneming Reym af te stoten.[6]

Reym is een industrieel schoonmaakbedrijf in Nederland, voor de zware industrie, petrochemische locaties, olie- en gasproductie (zowel on- als offshore) en de voedingsmiddelenindustrie. ATM is een van Europa's grootste sites voor de behandeling van vervuilde grond en water en voor de verwijdering van een breed scala aan gevaarlijke afvalstoffen, zoals afvalverven en oplosmiddelen. Daarnaast is er een kleine gespecialiseerde site bij Weert, CFS, die gespecialiseerd is in chemische fysische scheidingseenheid waar zeer vervuild water en slib worden verwerkt.

Monostreams[bewerken | brontekst bewerken]

Deze bestaat uit vier bedrijven: Coolrec, Mineralz, Orgaworld en Maltha.

Coolrec is een recycler van elektrische en elektronische apparaten, dat gerecycleerde kunststoffen en zowel ferro- als non-ferro-metalen levert. Het bedrijf Mineralz produceert bouwstoffen uit bodemassen (de as die overblijft na de verbranding van afval), waarbij zowel mineralen als metalen worden teruggewonnen als onderdeel van het proces. Orgaworld behandelt organisch afval en is een producent van groene elektriciteit en grondverbeteraars en Maltha is voornamelijk gericht op de recycling van vlak- en holglas tot glasscherven en glaspoeder voor hergebruik.

Municipal[bewerken | brontekst bewerken]

Municipal exploiteert afvalverwerkingsfaciliteiten voor Britse en Canadese stads- en provincieraden op basis van langetermijncontracten, meestal 25 jaar. Dergelijke contracten zijn voornamelijk opgezet om afval op een kosteneffectieve en duurzame manier weg te houden van stortplaatsen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 is het bedrijf ontstaan na een fusie van Shanks Group plc en Van Gansewinkel Groep BV. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaf toestemming na onderzoek, na het samengaan bleef er voldoende concurrentie over in de Nederlandse afvalbranche.[7] Shanks en Van Gansewinkel stonden allebei in de top drie van grote afvalbedrijven in Nederland, maar Van Gansewinkel is vooral actief als inzamelaar van afval en Shanks als verwerker hiervan. Buiten Nederland en België was Shanks actief in het Verenigd Koninkrijk, Canada en Frankrijk en Van Gansewinkel in Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Portugal en Hongarije. De combinatie telde zo'n 8000 medewerkers. Vanaf 1 maart 2017 werd de naam van de combinatie gewijzigd in Renewi.

In september 2023 deed Australische Macquarie Asset Management een bod op alle aandelen Renewi.[8] Macquarie bood 775 pence per aandeel wat omgerekend neerkomt op een bod van in totaal 736 miljoen euro. Het bestuur van Renewi heeft het bod afgewezen. Op 26 oktober trok Macquarie het bod in met een forse koersdaling van Renewi op de beurs tot gevolg.[9]