Coosje Wijzenbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Coosje Wijzenbeek
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 18 april 1948
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Genre(s) klassieke muziek
Beroep muziekpedagoog
Instrument(en) viool
Verwante artiesten Monique Bartels, Janine Jansen, Rosanne Philippens, Francien Schatborn
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Coosje Wijzenbeek (Hilversum, 18 april 1948) is een Nederlandse violiste en viooldocente.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Coosje Wijzenbeek groeide op in Hilversum. Haar moeder Greet Wijzenbeek-Vlietstra (1923-2011) was eveneens violiste en vioollerares.

Na de mms op het Christelijk Lyceum in Hilversum volgde Wijzenbeek haar opleiding tot violiste bij Frits Knol aan het Utrechts Conservatorium en daarna bij Davina van Wely aan het Conservatorium van de Vereniging Muzieklyceum in Amsterdam.

Zij speelde een aantal jaren de vedel in het niet meer bestaande ensemble Studio Laren dat zich richtte op de authentieke uitvoeringspraktijk van muziek uit middeleeuwen en renaissance. Daarmee maakte ze ook enkele opnamen. Ook verleende zij medewerking aan het ensemble Musica Antiqua Amsterdam onder leiding van Ton Koopman en was zij één jaar lid van het Radio Filharmonisch Orkest.

Wijzenbeek doceerde een aantal jaren vioolmethodiek aan het Sweelinck Conservatorium en was enige jaren verbonden als viooldocent aan de jong talent-afdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Haar leerlingen variëren in leeftijd van 4 tot 18 jaar. Zij geven samen met celloleerlingen van Monique Bartels geregeld concerten in Nederland en bij gelegenheid in het buitenland onder de naam Fancy Fiddlers. Uit deze groep hebben diverse ensembles en solisten hun weg naar het concertpodium gevonden. Momenteel[(sinds) wanneer?] is Wijzenbeek als vioollerares verbonden aan de Sweelinckacademie voor jong talent, een onderdeel van het Conservatorium van Amsterdam.

De violiste werd enige malen uitgenodigd te doceren bij de festivals 'Stringtime Niederrhein' in Goch (Duitsland) en 'Margess International' in Zuoz (Zwitserland). Ook gaf ze zomercursussen voor violisten aan de Indiana University School of Music in Bloomington in de Verenigde Staten. Tevens is Wijzenbeek regelmatig jurylid bij concoursen in Nederland, zoals het Herman Krebbers Concours voor amateurviolisten te Kampen, de Iordens Viooldagen te Den Haag en het Davina van Wely Vioolconcours te Den Haag, dat onderdeel uitmaakt van het Davina van Wely Vioolfestival. In 1999 had zij zitting in de jury van het Nationaal Vioolconcours Oskar Back.

Coosje Wijzenbeek heeft zitting in verschillende comités van aanbeveling, waaronder die van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) en het tijdschrift ARCO, de kwartaaluitgave van de Vlaamse en Nederlandse afdeling van de European String Teacher Association (ESTA)

Vele van haar leerlingen hebben inmiddels naam gemaakt binnen Nederland en daarbuiten als uitvoerend kunstenaar of docent, onder wie Rosa Arnold, Emma Breedveld, Noa Eyl, Janine Jansen, Carla Leurs, Hebe Mensinga, Rosanne Philippens, Francien Schatborn, Lisanne Soeterbroek, Joël Waterman, Annebeth Webb, Jeroen van der Wel, Amarins Wierdsma, Noa Wildschut en haar nichtjes Judith Wijzenbeek en Nadia Wijzenbeek.

Eerbewijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Studio Laren - Liedjes Van De Lage Landen
  • Studio Laren - Liedjes uit het Antwerps liedboek en Liedjes uit het Gruuthuse manuscript
  • Studio Laren - Ay Hoor Eens Buerman...
  • Studio Laren - Muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance
  • Studio Laren - Straffe van Verwarringe - Over Roomsen en Onroomsen in De Nederlanden

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jolande Van der Klis: Oude Muziek in Nederland. Het Verhaal van de Pioniers 1900-1975. Stichting Organisatie Oude Muziek, Utrecht, 1991, 216 p.
  • Rob Faase: Vioolonderwijs voor kinderen; deskundigen aan het woord. Uitgave W.C.C., 1987. ISBN 9071282031 ISBN 9789071282034

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]